Norsk English
En elev ved Cyberteknikerutdannigen i laben på Jørstadmoen

Cybertekniker

Dette er en fagutdanning for deg som har eller ønsker teknisk innsikt, og som har lyst til å lære mer om data, samband og nettverk. Som cybertekniker får du muligheten til å drifte og beskytte Forsvarets data- og kommunikasjonssystemer sammen med flinke kolleger.

Studienivå
Fagutdanning
Sted
Lillehammer
Varighet
1 år
Avdeling
Cyberforsvaret
Søknadsfrist
Søknadsfrist utløpt. Ny søknadsfrist kommer

Cybertekniker har to opptak i året, et vinteropptak og et sommeropptak.

Søknadsfristen for vinterkullet 2025 er 11. desember 2024. Trykk på lenken over for å komme til søknadsskjema for dette opptaket. Opptaket til vinterkullet er 13.–17. januar 2025 med umiddelbar skolestart etter endt opptak.

Krav til søker

  • Ha fullført og bestått videregående skole
  • Ha fullført førstegangstjeneste innen utdanningsstart
  • Minimum karakter 4 på teoritesten (allment evnenivå) fra sesjon
  • Tilfredsstille fysi​ske minstekrav tilsvarende karakter 4
  • Helseprofil må kunne godkjennes for internasjonal tjeneste
  • Må kunne sikkerhetsklareres og ha plettfri vandel

Om utdanningen

I løpet av utdanningen vil du lære hvordan du skal etablere, drifte og beskytte Forsvarets data- og kommunikasjonssystemer. Utdanningen varer i ett år, og passer for deg som ønsker en praktiskrettet utdanning innen cyberdomenet.

Fordeler med denne fagutdanningen

  • Stor variasjon mellom teori og praksis
  • Du utvikler deg i takt med teknologien og Forsvarets behov
  • Du får mulighet til å jobbe i mange ulike avdelinger i Forsvaret
  • Du er sikret fast jobb i Forsvaret etter bestått utdanning
  • Du bor og spiser gratis, og mottar et utdanningstillegg på 1G. Altså ingen studielån. 
  • Utdanningen kvalifiserer til videregående grenader og konstabelkurs

Spørsmål og svar

  1. I løpet av utdanningen vil du lære hvordan du skal etablere, drifte og beskytte Forsvarets data- og kommunikasjonssystemer. Forsvarets avanserte kampplattformer krever teknisk innsikt og ferdigheter hos den enkelte for å drifte og utnytte potensialet i disse. Cyberteknikeren skal ha forståelse, kjennskap og årvåkenhet for å levere datakraft og tilgjengelighet i Cyberdomenet.

    Fagutdanningen vil være modulbasert og starter med en grunnleggende fagutdanning med en påbygning innen funksjonsrettet utdanning.

    Gjennom skoleåret vil du lære om flere temaer som for eksempel:

    • Datakommunikasjon som gir innsikt i kommunikasjonsstandarder og modeller med oppbygning og virkemåte
    • Cybersikkerhet og krypto gir lærdom i hvordan forebyggende og redusere risikoen for uønskede handlinger mot Forsvarets systemer.
    • Elektronikk gir en grunnleggende forståelse av elektriske komponenters virke- og bruksmåte. Her er det fokus på måling og feilsøking. Faget har også noe programmering av elektriske kretser.
    • Radiokommunikasjon gir en forståelse rundt radiokommunikasjon og transmisjon, samt bruk av disse i militær sammenheng med sine styrker og svakheter.
    • Forsvarets sikre plattformer er fag om de applikasjonene og systemene Forsvaret bruker i dag
    • Operativsystemer inneholder Windows serverkurs, Unix og virtualisering med VMware
    • Militære ferdigheter og trening repeteres og holdes vedlike hele utdanningsperioden

    Ved skolen lærer du kunnskapen og praksisen til arbeidet du skal utføre.

  2. Studiet gjennomføres hovedsakelig på Jørstadmoen, som ligger rett ved Lillehammer. Moduler vil også bli gjennomført i Bergen, der fagkompetansen innen det enkelte emnet finnes.

    Utdanningen har flere øvelser som skjer i samarbeid med andre avdelinger, ulike steder i Norge. Du kan selv påvirke hvor du vil jobbe etter endt utdanning, i egen søknadsprosess. Her vil det være et bredt spekter av stillinger og lokasjoner.

    Elevene bor vanligvis på kaserne (soveromsbygg) ved skolen. Du får gratis mat i spisemessen, der det serveres mat hele uken.

    All undervisning er obligatorisk og foregår normalt i ukedagene fra 08.00–15.30, men øvelser og spesielle aktiviteter kan gå på kveldstid og i helger.

    Det er mange gode trenings- og velferdstilbud ved skolen.

  3. Teorien og praksisen følges tett ved cyberteknikerutdanningen. Utdanningen bygger på det materiellet Forsvaret har. Dette gjør deg i stand til å drifte, etablere, sikre systemene og feilsøke ved behov.

    Skolen har meget gode instruktører med lang og variert erfaring. Dette sikrer god kvalitet på undervisningen, og gjør deg i stand til å løse oppdrag når du kommer ut i jobb.

    Undervisningen er intensiv, målrettet og bruker flere ulike læringsmetoder for at du skal lære best mulig. Selvstudier og forberedelser på kveldstid er elevens bidrag til å få mest mulig ut av undervisningen for å oppnå varig læring.

  4. Som cybertekniker kan du jobbe i mange forskjellige avdelinger i Forsvaret, og du kan få en lang tjenestetid i et spennende miljø. Tjenestestedene er spredt over hele landet med spennende og varierte arbeidsoppgaver innenfor fagfeltet cybermilitær virksomhet.

    Enten du jobber på et fartøy, en flybase, en manøveravdeling eller i Cyberforsvaret, vil du jobbe innenfor fagfeltet ditt og utnytte systemene til Forsvarets beste.

    Som spesialist og cybertekniker kan du ha en yrkeskarriere i stilling og utvikle deg i takt med teknologien og Forsvarets behov. Skolen kvalifiserer også for videreutdanning med videregående kurs.

    Etter bestått utdanning blir du tilsatt med T60, (fast tilsetning til du er 60 år). Utdanningen har ett pliktår som gir deg god arbeidserfaring.

    Eksempler på noen konkrete stillinger du kan få som cybertekniker:

    • Databasespesialist innenfor understøttelse av kampfly
    • Systemtekniker i 2. bataljon (Hæren), med ansvar for deres radio- og datanettverk
    • Radarspesialist hos luftforsvarets radarkjede
    • Nettverksspesialist innenfor infrastruktur og plattform
    • Drift og vedlikehold av serverparker
    • Stilling i Cyberforsvaret med drift og vedlikehold av Forsvarets kommunikasjons- og infrastruktur
    • Radiospesialist på fartøy i Sjøforsvaret

Slik søker du

Forsvaret bruker elektronisk søknadssystem med innlogging gjennom ID-porten/MinID. Vær oppmerksom på at søknadsskjemaet ikke er åpent hele året. Normalt vil dette bli tilgjengelig i god tid (8–16 uker) før søknadsfristen. 

Søknadsfristen for søkere (med førstegangstjeneste eller vervet) er 15. april for sommerkullet og 11. desember for vinterkullet.

Etter du har fylt ut og sendt inn søknaden, vil du motta et kvitteringsbrev som bekrefter at vi har mottatt søknaden din. Etter at søknadsfristen har gått ut, blir alle søknadene vurdert og behandlet. Normalt sender vi ut innkallings- eller avslagsbrev i løpet av noen uker. De som mottar innkalling, vil bli bedt om å svare på om de ønsker å stille på opptak.

Vinteropptaket

  1. Opptaket for vinterkullet gjennomføres på Jørstadmoen, fra 13.–17. januar 2025.

    Bestill reise

    Oppmøte Jørstadmoen leir (Lillehammer) ved hovedvakten mandag 13. januar 2025 mellom kl. 08.00 og 12.00. Adressen er: Jørstadmoveien 600, 2625 Fåberg.

    Bestill fly ved å ringe 78 10 03 00 mellom kl. 08.00–15.00, mandag til fredag. Vær tidlig ute med flybestillingen, det kan bli utsolgt. Bestill reisen med åpen retur/flex.

    Fra Lillehammer skysstasjon, ta buss nr. B1. Last ned rutetabell her (PDF).

    Det er mulig å komme dagen før. Du vil da bli forlagt på gulv i gymsal eller tilsvarende. Du får ikke forpleining (mat) denne dagen. Ta derfor med egen matpakke. Henvend deg til vakten.

    Pakkeliste

    De som får skoleplass, går rett over i skolehverdagen, og vil ha tjeneste fram til og med 22. januar, før langpermisjon (22. januar kl. 15.30 til 27. januar kl. 08.00). Planlegg derfor pakkingen med 10 dagers opphold.

    Dette MÅ du ta med

    • Legitimasjon, f.eks. pass, førerkort eller FD-ID om du har.
    • Klær etter årstid og vær. Hele opptaket må du bruke egne klær.
    • Sovepose og liggeunderlag
    • Treningstøy og sko for inne og ute. Husk at det er snø, og at det kan være kaldt på Lillehammer i denne perioden.
    • Håndkle og toalettsaker til hele opptaket.
    • Ta med (hvis du har)
    • Brilleseddel eller kopi av synstest (som du får hos optiker) hvis du bruker briller/linser
    • Legeattester dersom du har endret helse siden du sist var hos militær lege
    • Nødvendige medikamenter i original emballasje

    Andre ting det er lurt å ha med

    • En liten sekk for å bruke når du er på Jørstadmoen leir (for å ha drikkeflaske, litt klær, ev. papirer etc.)​
    • Tidsfordriv: Under opptakets første og siste dager kan det være litt venting
    • Klokke: Det er viktig å være presis i Forsvaret. Ta derfor med deg ei klokke som du ikke er redd for. Mobiltelefonen må ligge igjen når du er på seleksjonsøvelse. Du kan derfor ikke basere deg på å bruke telefonen som klokke

    Ta med (hvis du har)

    • egen vannflaske 
  2. Slik forbereder du deg

    Dersom du møter godt forberedt fysisk og mentalt, har du en klar fordel. Start forberedelsene i god tid. Det er mange som møter til opptak, og derfor er konkurransen om studieplass hard.

    Mentalt er det smart å forberede seg på at det i perioder vil bli lite søvn, lite mat og harde fysiske påkjenninger. Du vil oppleve at terskelen for hva du tåler, er mye høyere enn du tror.

    Forbered deg fysisk og mentalt

    De fysiske minstekravene er absolutte. Det betyr at du er nødt til å bestå disse for å være med videre i opptaket. Husk at du kan ha en dårlig dag på selve testdagen. Det er derfor en fordel å vite at du klarer de fysiske kravene med god margin. Det er derfor lurt å trene på dette i forkant av opptaket.

    Det kan være greit å gjøre seg opp noen tanker om hvorfor du ønsker å ta en utdanning i Forsvaret. Når du er sliten, trøtt, sulten og lei vil motivasjon være minst like viktig som de fysiske forberedelsene. Det er ikke i de krevende situasjonene at du skal ta stilling til om du vil fortsette eller ikke. Derfor er det lurt å ha bestemt seg på forhånd for hvorfor du ikke vil gi opp – og hva som er motivasjonen din.

  3. Slik foregår opptaket

    Opptaket gjennomføres på Jørstadmoen for vinterkullet, fra 13. til 17. januar 2025. Det gjennomføres ulike tester for å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kandidatene.

    I leiren bor du sammen med de andre som deltar på opptaket, under enkle forhold. Vær forberedt på lange dager. Det er lurt å bruke tiden på opptaket til å bli kjent med de andre søkerne. Disse vil potensielt bli dine fremtidige medelever.

    Dersom du blir vurdert blant de best skikkede, vil du mot slutten av opptaket få tilbud om skoleplass.

    Skolen starter umiddelbart etter opptaket og du må regne med tjeneste den første helgen.

    Fysiske tester

    • 3000 meter: Du må ut og løpe – gjerne i varierte økter. Det kan være lurt å både løpe ulike intervalløkter, samt å legge inn noen økter hvor du prøver å løpe 3000 meter på egenhånd, både så du blir vant til øvelsen og får en forståelse av hvor godt du ligger an.
    • Bip-test: Du må ut og løpe – gjerne varierte økter. Ha fokus på kvalitet under intervalløktene slik at dem gjennomføres skikkelig.
    • Medisinballstøt: Tren brystmuskulaturen (som armhevinger) og finn deg en stor stein eller tilsvarende som du kan kaste
    • Stille lengde: Tren spensthopp, med eller uten ekstra vekt på kroppen, inne eller ute
    • Pull-ups: Bruk en bjelke i huset eller en stang, eller finn en gren i skogen som du kan dra deg opp i

    Les mer om Forsvarets fysiske tester her.

  4. Får vi skap og hengelås til å oppbevare personlige ting?

    Nei.

    Hvordan er boforholdene under opptaket?

    Du bor inne under enkle forhold, og du må selv ta med sovepose og liggeunderlag. Ørepropper kan også være lurt å ta med.

    Har vi tilgang til vaskemaskin under opptaket?

    Nei.

    Kan jeg bruke mobil under opptaket?

    Ja, under deler av opptaket.

    Hvordan er maten under opptaket?

    Under store deler av opptaket spiser vi på Jørstadmoen leir. Da får du frokost, lunsj og middag. Dager som krever smøring av matpakke vil bli informert om underveis. Det er lurt å smøre litt ekstra mat så du har til kveldsmat. Det er vanlig norsk mat som serveres.

Sommeropptaket

  1. Opptaket gjennomføres gjennom Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) på Sessvollmoen i månedsskiftet juni/juli, samtidig som opptak til andre skoler i Forsvaret. Les mer på forsvaret.no/fos.

    Frist for å søke opptak til sommerkullet er 15. april 2025.

Utdanning i Forsvaret

En utdanning i Forsvaret gir deg variert kunnskap, personlig utvikling og militære ferdigheter.

Pil til høyre
Mannskap ombord ubåten KNM Utsira, ved kontrollpultene