Norsk English
Befalsskolen promobilder

Grunnleggende militær profesjons- og lederutdanning

Vil du jobbe i Forsvaret som offiser eller befal og ha en ettertraktet lederutdanning? Vil du lære om militært lederskap og militære operasjoner? Da er denne videreutdanningen noe for deg.

Studienivå
Videreutdanning
Sted
Oslo
Kristiansand (Kjevik)
Bergen
Trondheim
Varighet
2 år
Avdeling
Forsvarets høgskole
Studiepoeng
60
Søknadsfrist
21. jan. 2025 Søk her

Om utdanningen 

Dette er en videreutdanning for personer med en sivil, høyere utdanning på fagskole-, bachelor-, master- nivå som skal kvalifisere til å jobbe i militære stillinger, enten som offiser eller befal/spesialist. De første emnene i videreutdanningen gir innsikt i Forsvarets virksomhet, bruk av militærmakt, militært lederskap og militærmaktens rammer. Andre året deles studiet inn i to studieretninger, en for offiserer og en for befal.  

Fokus i utdanning er ledelse og militære operasjoner. Utdanningen er variert, og stiller store krav til deg som søker. Utdanningen skal forberede deg til å lede Forsvarets avdelinger eller fartøy i ekstreme situasjoner samt løse militærfaglige oppgaver i kjente og ukjente situasjoner i fred, krise og krig. Vi skal utdanne Forsvarets fremtidige ledere. Reflekterte og kritisk tenkende offiserer og befal med teoretisk og praktisk militærfaglig kompetanse. 

Utdanningen er praksis- og profesjonsnær. Du får muligheten til å anvende og utvikle dine kunnskaper og ferdigheter i realistiske og operative miljøer, og bygge en solid praktisk erfaring som forbereder deg til din første stilling. 

Krav til søker 

For å være kvalifisert til nivådannende utdanning skal søker: 

  • Være norsk statsborger 
  • Normalt ikke være over 38 år 
  • Bestått sivil utdanning med bestått fagskole-, bachelor- og mastergrad innen start utdanning 
  • For fordypning offiser er det krav om utdanning på minimum bachelornivå 
  • For fordypning befal må kandidaten inneha en relevant utdanning for aktuell stilling i Forsvaret 
  • Bestå psykologiske tester, kunnskapsprøver, intervju og seleksjonsøvelse 
  • Som hovedregel ikke deltatt på mer enn to opptak til samme utdanningsnivå i Forsvaret 
  • Være skikket til tjeneste: 
    - Ha godkjent vandel og personlig egnethet
    - Tilfredsstille helsekrav til internasjonale operasjoner (B1) 
    - Tilfredsstille fysiske minstekrav til minimum karakter 5 for utholdenhet og styrke
    - Kunne sikkerhetsklares til HEMMELIG/NATO SECRET

Utdanningen gir deg

  • Du får lønn etter første semester (1. semester gjennomføres med tjenestetillegg) 
  • En solid utdanning innen militær profesjonskunnskap og ledelse 
  • Tidlig ansvar som offiser eller befal innen oppdragsløsning og ledelse av egne soldater  
  • Mange spennende jobbmuligheter i inn- og utland 
  • En variert og spennende skolehverdag  

Ofte stilte spørsmål

  1. Lederutdanningen i Forsvaret er unik fordi du gjennom teori, praksis og refleksjon utvikler deg som menneske, fagperson og leder. Studiet gir deg en solid lederutdanning med fordypning innen land-, luft-, eller sjøakt og militært lederskap. Du vil få økt forståelse innen flere fagområder som  ledelse, strategi, operativ planlegging, juss og etikk samt fagutdanning til din tiltenkte stilling.  

    Utvikling av praktisk militært lederskap er sentralt i studiet og det legges vekt på egen og andres lederutvikling gjennom gruppearbeid og gruppeprosesser. En stor del av utdanningen er i samarbeid med Forsvarets avdelinger. Denne praksisen er tett koblet til den teoretiske delen av undervisningen for å skape en helhetlig forståelse for de krav som stilles til fremtidens militære ledere.  

    Undervisningen består av både teori og praksis og du vil møte varierte undervisningsformer som forelesninger, klasseromsundervisning, øvelser, gruppeoppgaver og egenstudier. Studiet stiller store krav til egeninnsats og forberedelser til både teoretisk og praktisk undervisning. Vurderingsformene er varierte og kan være skriftlige, muntlige og praktiske.  

  2. Første emnet, som er felles for alle, gjennomføres på Kjevik ved Kristiansand. For resten av studiet vil du være tilknyttet en av Forsvarets avdelinger som er spredt i hele landet, store deler av andre semester vil være i regi av forsvarsgrenenes våpenskoler. Denne perioden gir deg anledning til å bli bedre kjent med Forsvarets ulike avdelinger og noen av dine fremtidige kollegaer, i tillegg til faglig videreutdanning og øving. For de som går fordypning offiser vil tredje semester foregå ved Forsvarets høgskole spredt på de grenvise skolene i Oslo, Bergen og Trondheim.

    For de de som går fordypning befal vil tredje og fjerde semester i stor grad være i regi av forsvarsgrenene med fokus på praksisopplæring ved Forsvarets avdelinger. Fjerde semester vil for begge fordypninger være i regi Forsvarets avdelinger med fokus på praksisopplæring.

  3. Første semester (1.aug-31.des) har man status som militær student og godtgjøres med utdanningstillegg. Andre tillegg kompenseres i henhold til Fredsregulativet for Forsvaret. Etter første semester tilsettes militære studenter fast i Forsvaret med prøvetid i utdanningens varighet. Militære studenter gis midlertidig grad som sersjant/kvartermester. I denne perioden (1. jan- 31.jul) mottar man grunnlønn, men tilkommer ikke tillegg som andre tilsatte. Forsvaret dekker kost og losji under første og andre semester. 
     

    Militære studenter som gjennomfører fordypning befal vil i tredje og fjerde semester (praksisperiode) ha rettigheter og plikter som militært tilsatte i Forsvaret, og tilkommer overtid-, vakt- og øvingstillegg osv. 

    Militære studenter på fordypning offiser vil i tredje semester (offiserskonvertering) ha rettigheter og plikter som militært tilsatte i Forsvaret. Kandidater mottar grunnlønn, men tilkommer ikke tillegg (overtid, vakt og øvingstillegg) som andre tilsatte. I fjerde semester (praksisperiode) vil man ha rettigheter og plikter som militært tilsatte i Forsvaret og disponeres som midlertidig OF1-fenrik, og tilkommer overtid-, vakt- og øvingstillegg osv. 

    Fast grad gis ved fullført og bestått utdanning (etter to år). Lønnsfastsettelse ved fast tilsetning i stilling / grad (etter to år) er i tråd med gjeldende lønnsplan for Forsvaret.  

    HVA OG TIL HVEM 

    SUM 

    MERKNAD 

    Utdanningstillegg 1 G 

     

    Alle uavhengig av utdanning 

    ca. 124 028,- pr år 

    ca. 10 300,- pr mnd. 

    Skattefri godtgjøring, og er ikke lønn. 

    Tillegg og stønader for barn, ektefelle, lån ol. Les mer på forsvaret.no 

    Lønn (OR5) Sersjant/Kvartermester 

     

    Med fagbrev / bachelor tilsvarende 

    ca. 460 000,-  
     

    Skatt på inntekten 

    I praksisperioden gis det tillegg for øvelser, vakter ol 

    Lønn (OF 1) Fenrik 

     

    Etter gjennomført offisers utdanning 

    ca. 460 000,-  
     

     

    Skatt på inntekten 

    I praksisperioden gis det tillegg for øvelser, vakter ol 

  4. Studiet er et krevende heltidsstudium, der all undervisning er obligatorisk. Undervisningen skjer vanligvis i ukedagene, men man må være forberedt på noe helgeaktivitet. 

    Studiehverdagen er innholdsrik,  fysisk og  mentalt krevende.  All praksis, veiledning og undervisning tar utgangspunkt i en studentaktiv og problemløsende tilnærming.  Dette for å utvikle samarbeidende, selvstendige,  og kritisk tenkende ledere som handler i tråd med Forsvarets verdier, respekt, ansvar og mot 

    På Kjevik bor du på flermannsrom sammen med laget ditt. Etter første semester vil du bli tilknyttet en av Forsvarets avdelinger. Forsvaret vil dekke kost og losji i nærhet til avdelingen der du gjennomfører praksis i. Forsvaret tilstreber i denne perioden å få alle studenter inn på en av Forsvarets hybler, standard på hybel vil variere fra sted til sted. Noen vil i perioden bo på flermannsrom ved gjennomføring av kurs. 

  5. Etter fullført utdanning er du sikret jobb i Forsvaret. Forsvaret har tjenestesteder over hele landet, fra Kirkenes i nord til Kjevik i sør. I første stilling etter uteksaminering vil de fleste tjenestegjøre i Hær-, Sjø- eller Luftforsvaret som offiser eller befal avhengig av din sivile kompetanse.  

    Befal: Vil primært bli knyttet til stillinger i Forsvaret der din sivile utdanning kommer til nytte enten på land, kontor eller på sjøen 

    Etter noen år i første avdeling/fartøy kan en velge å søke videre på relevante stillinger i hele Forsvaret.  

    Offiser: De fleste vil få ansvar for 20 til 40 soldater. En viktig del av jobben vil være å lede planlegging og gjennomføring av utdanning og oppdragsløsning av din egen tropp, både i garnison og felt. De som skal til Sjøforsvaret vil under og etter utdanning mest sannsynlig jobbe på et av Sjøforsvarets fartøy. 

    Karrieremulighetene i Forsvaret er mange. Utdanningens overordnede mål er å gi studentene de beste forutsetningene for offisers- og befalsstillinger innen relevant fagområde i Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Forsvarets fellesavdelinger både i Norge og internasjonalt.   

    Studiet kvalifiserer for videre karriere- og utdanningsmuligheter i Forsvaret.  

  6. Når du søker opptak til Grunnleggende militær profesjons- og lederutdanning, må du gjennomføre flere steg for å konkurrere om studieplass.

    Forsvaret bruker elektronisk søknadssystem med innlogging gjennom ID-porten/MinID. Vær oppmerksom på at søknadsskjemaet ikke er åpent hele året.

    Etter du har fylt ut og sendt inn søknaden, vil du motta et kvitteringsbrev som bekrefter at vi har mottatt søknaden din. Etter at søknadsfristen har gått ut, vurderer vi alle søknadene. Normalt sender vi ut innkallingsbrev eller avslagsbrev i løpet av noen uker. De som mottar innkalling, vil bli bedt om å svare på om de ønsker å stille på opptak

    Det er mulig å søke selv om du ikke har noen militær erfaring fra tidligere. Registrer søknaden din innen søknadsfristen

  7. For å finne de best kvalifiserte og mest motiverte kandidatene til å bli en god militær leder i Forsvaret, gjennomføres det opptaksprøver. Godkjente søkere innkalles og må bestå opptaksprøvene for å konkurrere om studieplass

    I løpet av opptaket ønsker vi å bli kjent med deg for å se hvem du er, hva du står for og hvilke holdninger du har. Opptaket handler om å finne ut hvem som har de rette egenskapene, adferd og potensial til å bli en god offiser Forsvaret.

    Slik foregår opptaket

    • Seleksjonen er omfattende og varer ca. 10 dager i mars – nettopp for å sikre at alle kandidatene blir sett og vurdert tilstrekkelig. I forkant av opptaket vil du kalles inn til å gjennomføre Psykologiske tester og kunnskapsprøver ved lokalt sesjonssenter - Vi anbefaler å friske opp generell matte-, norsk- og engelskkunnskap i forkant av oppmøte.

    I den første delen av opptaket gjennomføres ulike tester og undersøkelser inne på Sessvollmoen leir. Her bor du sammen med de andre som deltar på opptaket, under enkle forhold på feltsenger. Vær forberedt på lange dager med mye venting. Det kan være lurt å bruke tiden til å bli kjent med andre, da en del av disse vil kunne være dine fremtidige medelever og kollegaer.

    Noe av det du skal igjennom den første delen av opptaket:

    • Fysiske tester – Disse må du bestå for å gå videre opptaksprøvene. Se øvelsene og karakterskalaen her (Link)
    • Intervju – Gjennomføres for å bli bedre kjent med deg og dine personlige egenskaper, din bakgrunn og motivasjon
    • Medisinsk kontroll – Hos militær lege og tannlege

    Opptakets andre del er en seleksjonsøvelse som foregår ute i felt. Alle blir kledd opp i uniform og gitt enkel undervisning i grunnleggende militære ferdigheter. Feltperioden innebærer blant annet situasjoner der du får mulighet til å vise lederpotensialet ditt. Du blir observert i forskjellige roller, både som leder og som en del av en gruppe. Perioden avdekker også viljen og evnen du ha til å tilegne deg kunnskap og ferdigheter underveis. Noen oppgaver er teoretiske, andre er praktiske, mens mange er for å teste din mentale og fysiske kapasitet. Hensikten er å se hvordan du takler ulike situasjoner over tid.

     

    Hva ser selektørene etter?

    Selektørene ser først og frem etter kandidater som har potensiale til å bli gode militære ledere. Som forsvar har vi et felles mål: forsvare og tjene landet i fred, krise og krig. Under opptaksprøvene skal ditt lederpotensial vurderes basert på Forsvarets kjerneverdier – respekt, ansvar og mot og Forsvarets grunnsyn på ledelse(pdf). Det innebærer blant annet disse egenskapene er styrende for hva vi ser etter:

     

    Rollemodell

    Verner om kjerneverdiene: respekt, ansvar, og mot. Er lojal overfor organisasjonen, Er åpen for tilbakemeldinger og for å lære av andre. Viser integritet igjennom å handle konsistent med egne verdier og egen lære.

     

    Løse oppdrag

    Tar initiativ og ansvar. Følger progresjon og fullfører oppgaver. Jobber systematisk og tar hensyn til flere faktorer under oppdragsløsning. Gjør gode prioriteringer og tar tak i problemene som oppstår underveis. Bidrar til måloppnåelse og etablering av nye langsiktige mål.

     

    Mentalt robust

    Tenker klart i intensive situasjoner med høy fysisk og psykisk belastning. Mestrer vanskelige livsbegivenheter. Er følelsesmessig stabil. Har omstillingsevne i usikre situasjoner. Står foran og viser vei under usikkerhet og/eller når situasjonen oppleves som vanskelig.

     

    Samspill

    Får tillit av andre. Formidler sitt budskap effektivt, og kommuniserer mål og krav tydelig. Delegerer ansvarsområder og skaper rolleklarhet for sine medarbeidere. Påvirker andre. Motiverer og dyktiggjør andre. Støtter og bryr seg om andre. Viser interesse for andre mennesker og kan ta deres perspektiv.

     

    Utvikling

    Bidrar til fleksibilitet, kreativitet og nytenking i oppdragsløsning. Er selvstendig og viser vilje og evne til å utvikle seg selv. Identifiserer og stimulerer til nytenkning, selvstendighet og refleksjon hos sine medarbeidere.

     

    Når vi velger de beste kandidatene til en utdanning i Forsvaret, er det ikke bare de åpenbare lederne vi ser etter. Vi vektlegger også potensialet ditt for utvikling.

    Det er ikke nødvendigvis den som løper raskest eller løfter tyngst, som mestrer belastning best i krevende situasjoner. Militært lederskap krever både fysisk og mental robusthet, fordi man er nødt til å tenke klart, være effektiv og mestre egne følelser i møte med komplekse situasjoner med høy grad av usikkerhet.

    Dersom du blir vurdert blant de best egnede etter opptaksprøver, vil du få tilbud om studieplass.

  8. Dersom du møter godt forberedt fysisk og mentalt, har du en klar fordel. Start forberedelsene i god tid. Det er mange som møter til opptak, og det er derfor hard konkurranse om studieplassene.

    Mentalt er det smart å forberede seg på at det i perioder vil bli lite søvn, lite mat og harde fysiske påkjenninger. Du vil oppleve at terskelen for hva du tåler, er mye høyere enn du tror.

    Forbered deg fysisk og mentalt

    De fysiske minstekravene er absolutte. Det betyr at du er nødt til å bestå disse for å være med videre i opptaket. Husk at du kan ha en dårlig dag på selve testdagen. Det er derfor en fordel å vite at du klarer de fysiske kravene med god margin. Du bør blant annet regne med å gå mye med tung sekk. Det er derfor lurt å trene på dette i forkant av opptaket.

    Det kan være greit å gjøre seg opp noen tanker om hvorfor du ønsker å ta en utdanning i Forsvaret. Når du er sliten, trøtt, sulten og lei, vil motivasjonen være minst like viktig som de fysiske forberedelsene. Det er ofte i de krevende situasjonene at du må ta stilling til om du vil fortsette, eller trekke deg. Da er det lurt å ha bestemt seg for hvorfor du ikke vil gi opp – og hva som er motivasjonen din.