Hvem er veteranen?
Forsvarets veteraner er ikke bare viktige ressurser for Forsvaret, de har også mye erfaring og kompetanse som er verdifull for samfunnet for øvrig. Dessuten har de gjort en viktig jobb, i tjeneste for Norge.
100 000 norske kvinner og menn har siden 1947 tjenestegjort med det norske forsvaret i internasjonale operasjoner i over 40 land, i fire verdensdeler – i hundre forskjellige operasjoner, deriblant Tysklandsbrigaden, Libanon, Balkan og Afghanistan.
Deltakelse i internasjonale operasjoner med personell fra Forsvaret og justis- og utenrikssektoren er en viktig del av den norske forsvars- og sikkerhetspolitikken. På denne måten kan Norge være en forkjemper for menneskerettigheter og demokrati i mange land. Det er Stortinget som bestemmer hvilke internasjonale operasjoner Norge skal bidra i.
En veteran forstås her som en person som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Alle, både sivile og militære, som har deltatt i internasjonale operasjoner er veteraner i etterkant. Dette gjelder uavhengig om de stadig er tjenestegjørende eller har avsluttet sin tjeneste i Forsvaret.
Veteraner har verdifull kompetanse
Forsvarets veteraner er ikke bare en viktig ressurs for Forsvaret, for de har også mye erfaring og kompetanse som er verdifull for samfunnet for øvrig. Dessuten har de gjort en viktig jobb, i tjeneste for Norge. Våre veteraner er erfarne soldater med praktisk erfaring fra krevende oppdrag. Veteranene har opplevd å måtte løse oppgaver under tidspress i komplekse situasjoner og ta stilling til vanskelige verdispørsmål.
De fleste veteraner klarer seg bra etter endt tjeneste i internasjonale operasjoner. Enkelte opplever også ting i løpet av tjenesten som gjør at de vil trenge nødvendige helse- og omsorgstjenester i tiden etterpå. Enkelte kan oppleve å bli fysisk skadd eller få fysiske plager, og andre kan oppleve å få ulike grader av psykiske helseplager. Noen vil også oppleve kombinasjoner av disse to.