
– Kultur er den magiske ingrediensen
Alle har det, men hva er det? Kulturhåndboka skal gi svar og være en veiledning til hvordan skape god avdelingskultur i Forsvaret.
Rune Wenneberg har en lang militærkarriere. Og som sjefssersjant for forsvarssjefen, har han besøkt mange avdelinger i Forsvaret.
Han har snakket mye med folk, sett hvordan vi samarbeider, hvordan vi snakker med hverandre, og hvordan vi skaper et miljø sammen. Det er det vi kaller kultur, den usynlige kraften som gjør at en avdeling kan yte litt ekstra, stå litt lenger og hvor vi vet at vi stiller opp for hverandre.
Men hva er kultur?
– Alle er enige om at kultur er kjempeviktig, og at kultur er den magiske ingrediensen som gir gode avdelinger, med en god adferd og gode holdninger. Men da vi begynte å definere dette begrepet, merket vi at alle debatter og diskusjoner rundt kultur ble upresise.
– Det som er fascinerende, er at vi har et fantastisk kulturmangfold i Forsvaret.
Rune Wenneberg
Han fikk med forsker Hanne Eggen Røislien, som har jobbet mye med organisasjonskultur. Hun har blant annet sett på sammenhengen mellom kultur og mestring i krig og konflikt. De forsto at Forsvaret trenger et mer profesjonelt forhold til dette kulturbegrepet.
– Vi trenger å bygge en felles forståelse, et felles språk og et felles grunnlag for hva kultur er, og hvordan vi skal jobbe med det. Og ikke minst hvorfor det er viktig i en organisasjon som Forsvaret, forklarer Wenneberg.
Fant ingen ting
Arbeidet startet etter den offentlige debatten rundt varslingssakene, der begrep om kultur og ukultur ofte ble brukt. De begynte å lete etter Forsvarets definisjon på begrepene og hvordan Forsvaret underviser i hva kultur er. De fant ingenting.
Løsningen ble «Kulturhåndboken – en innføring i kultur og kulturforståelse for Forsvaret».
– Jeg mener vi nå har fått et godt produkt, og jeg tror vi har truffet bra på å oversette det til «militærsk». Det gjør det relevant og spisst til å forstå vår egen kultur, og hvordan vi skal jobbe med det, sier Wenneberg.
Det betyr ikke at det ikke er en god kultur i Forsvaret i dag. Tvert imot.
Vil dyrke subkulturene
– Det som er fascinerende, er at vi har et fantastisk kulturmangfold i Forsvaret. Når du reiser rundt i ulike avdelinger, vil du møte mye felles, men også masse som er ulikt, som alle er sunne gode kulturer. Og det er de subkulturene som er bra, og de skal vi så absolutt ha, selv om vi nå definerer en felleskultur, forklarer sjefssersjanten.
– Du trenger en subkultur som dyrker frem det som er riktig å gjøre i din avdeling for å løse din oppgave. Og det som ligger til grunn er kjerneverdiene våre respekt, ansvar og mot.

Sammen med Kulturhåndboka gis det også «Veikartet for kulturutvikling i Forsvaret». Det skal fungere som et pedagogisk tilskudd til Kulturhåndboken. En oppskrift for å lage god kultur, basert på Forsvarets kjerneverdier.
– Vi trenger å bli mer profesjonelle for hvordan vi jobber med kultur. Og det skal disse produktene hjelpe oss med. Men dette kan ikke beordres. Det må erkjennes. Derfor har vi laget et leirbål som symbolet for dette arbeidet. Det er rundt leirbålene, med de gode samtalene, vi har lært om hva som er rett og galt, sier Wenneberg.