Først i verden
Håkon er en av de første av sitt slag i verden. Han er nemlig crew-chief assistent på F-35. Som vernepliktig.
Det er ikke mange som Håkon. Kun en håndfull faktisk. I et øredøvende lydbilde manøvrerer han seg rundt og i et av det mest høyteknologiske kampflyene i verden. F-35.
.jpg)
Han er kun 20 år og er inne til førstegangstjenesten på Ørland flystasjon. Ørland ligger et steinkast ut i fjorden fra Trondheim. Her ligger en av Norges største baser, som også et hjemmet til Norges kampfly F-35. Siden 2017 har Norge jevnlig mottatt stadig flere av disse flyene. Norge har nå fått levert 40 av de 52 som er bestilt fra USA.
I et av shelterene står nå et av disse kampflyene klar for dagens treningsoppdrag. Håkon spaserer selvsikkert rundt flyet. Han åpner luker, lyser inn. Smyger seg inn under flyskroget og lyser inn i hjulbrønnen. Klatrer opp i cockpiten. Alt ser bra ut.

- Det er en veldig spennende jobb, smiler Håkon. Han er fra før utdannet flyfaglærling og gjennomfører nå verneplikten sin her. Midt i hjertet av Norges kampflyhjerte.
Jobben som crew-chief assistent er allsidig og man må være teknisk interessert for å kunne få jobben.
- Vi er med å inspirere flyet og gjøre det klart for oppdrag. Vi sjekker hele flyet, spesielt om det er noen lekkasjer eller lignede forteller han.
Sjefen for 132 luftving på Ørland, heter Martin Tesli. Han er oberst og sjef for basen. Han smiler godt av denne ordningen med vernepliktige assistenter og av innsatsen de gjør.
- Tenk å få være vernepliktig og ha så mye ansvar da! Også så flinke de er. Det er helt rått.
Sjef 132 Luftving, oberst, Martin Thu tesli

Luftforsvaret hadde tidligere også crew-chief assistenter for det forrige kampflyet Norge hadde, nemlig F-16. Men så man gikk bort fra denne løsningen. Etter hvert så man behovet for at man kunne avlaste det tekniske personellet med denne oppgaven, slik at de ansatte teknikerne kunne fokusere på teknisk vedlikehold i stedet for.
- Dette gjør jo at vi sparer inn tekniske ressurser og bidrar til at vi får flere flytimer. Vi satte som krav at de vernepliktige Crew-chiefene skulle ha fagbrev, for da har de allerede en solid bakgrunn for å kunne gjøre jobben, forteller Tesli.
- Det beste med denne stillingen er helt klart selve jobben og miljøet, forklarer Håkon. Vi jobber i team og tett opp mot både piloter og andre ansatte. Jeg vil absolutt anbefale dette til andre, sier Håkon.