Norsk English
Spanske stridsvogn står i stilling i Julusdalen under Cold Response 2022.

Lærer vinterstrid i Østerdalen

– Vi har virkelig lært å overleve i lave temperaturer. Det har vært ekstremt kaldt, forteller den polske fenriken Paulina Rogan.

Selv om temperaturene har begynt å stige etter en lang vinter i Østerdalen, er det fortsatt flere minusgrader om nettene, og dyp snø. Det gir godt læringsutbytte under øvelse Cold Response – særlig for de allierte soldatene som kommer fra land der de er vant med langt mer behagelige temperaturer.

– Det er kaldt, men vi lærer veldig mye om kulden og det å samarbeide med andre allierte nasjoner, sier fenrik Paulina Rogan, som er sjef for en mekanisert infanteritropp.

Det polske laget befinner seg ved nordsiden av Osensjøen mellom Elverum og Rena, der de prøver å skjule kjøretøyet sitt ute i skogen før de skal ha noen timers pause i striden. Selv om fenriken synes Norge er vel kaldt, har hun også mye positivt å si etter en uke på øvelse:

– Jeg liker Norge veldig godt, og elsker landskapet. Jeg har faktisk begynt å like snøen også, forteller hun.

Lærer fra allierte

På den andre siden av vannet har fenrik Trapero Morales fra den spanske 2. bataljon også skjult LEO-stridsvognen sin godt i skogen langs veien. Morales kommer fra den spanske hovedstaden Madrid, og er svært fornøyd med øvingsutbyttet de får i Norge.

– Det kalde været er det mest krevende for oss, men vi lærer mye av det og vi lærer mye om våre allierte, om prosedyrer og manøvrer, forteller han.

Faktisk er det over 30 000 soldater fra 27 land, i tillegg til en rekke sivile etater som deltar på øvelsen Cold Response i hele landet. En av grunnene er nettopp det ugjestmilde vinterværet som flere av de allierte forteller om. NATO er fundamentet i forsvaret av Norge, og derfor er det viktig at våre allierte øver på å deployere til Norge. I tillegg må de trene på å operere med norske styrker i vinterklima.

Dette er kunnskap som er ferskvare, og etter to pandemi-avlyste øvelser i 2020 og 2021, er årets øvelse derfor ekstra viktig.

23.03_CR22_drugi_dzien_cwiczenia_fot. st. szer. Pytel-4038
25.03_CR_fot. st. szer. PYTEL-4326
27.03_CR_dzien_6_zdobycie_mostu_fot. st. szer. Pytel-6047
25.03_CR_fot. st. szer. PYTEL-4466

Vært i Norge flere ganger

Det er ikke bare ute i felten at norske og allierte soldater deltar på øvelsen. Kaptein Danko Kovacevic fra Montenegro er en del av øvingsledelsen der han jobber med planleggingen av det som skal skje underveis.

Og dette er ikke første gang kapteinen er i Norge, han har nemlig vært her på jobb en rekke ganger tidligere, blant annet under øvelsen Trident Juncture i 2018.

– Det er en glede å jobbe med det norske forsvaret. Det gjør at vi kan dele erfaringer og lære hvordan vi skal planlegge operasjoner sammen enda bedre i fremtiden.

Kaptein Danko Kovacevic

– Er det noen forskjeller fra å øve her og i hjemlandet ditt?

– Det er ganske likt, for vi jobber alle ut fra NATO-standarder. Forskjellen er temperaturen, sier han.

– Har du fått muligheten til å prøve norsk mat?

– Nå har jeg bare spist feltrasjoner, og det smaker omtrent det samme uansett hvor man er, og er ikke spesielt godt. Men etter øvelsen skal jeg prøve den norske maten, sier han.

De polske soldatene Pavel og Jacob synes det beste med slike øvelser er å møte soldatkolleger fra mange forskjellige land og lære av hverandre.

– Det er en egen opplevelse når vi får snakke med folk fra andre steder i verden. Dette er nytt for oss, med nytt terreng som er helt annerledes fra det vi er vant med. Det beste med leksen er at vi lærer av de andre, sier Pavel.

De polske soldatene tilhører den 12. mekaniserte brigade.

20220326FR-7834

– Vi er mekanisert infanteri, så dette er hjemmet vårt på hjul, sier Pavel og peker bort på vogna deres. Nå er de ved ved vestiden av Osensjøen der de forsøker å hindre fienden, så styrken deres kan plassere seg i en bedre posisjon.