Dette har en norsk forsvarssjef aldri gjort før
Da forsvarssjefen ble utfordret til å delta i Pride-paraden, var han ikke i tvil. General Eirik Kristoffersen takket ja og ryddet kalenderen.
– Klart jeg sa ja. Det minste jeg kan gjøre som forsvarssjef, er å anerkjenne mangfoldet vi har i Forsvaret, sier general Eirik Kristoffersen.
Lørdag ettermiddag gikk den tradisjonsrike paraden til Oslo Pride av stabelen. Årets parade var begrenset i omfang på grunn av pandemien. Men markering ble det like fullt. Kystvaktfartøyet «Nornen» kastet glans i den maritime delen av paraden, mens forsvarssjefen deltok på land, kjørende i en MB Multi III.
Elske den de vil
Kristoffersen er den første norske forsvarssjefen som deltar i Pride-paraden. Med seg hadde han sin nestkommanderende, sjef Forsvarsstaben, viseadmiral Elisabeth Natvig. Dermed var Forsvarets to toppsjefer på plass.
I tillegg hadde Forsvaret stand i Pride Park i Spikersuppa, og flere soldater og ansatte heiet med fra sidelinjen.
Forsvarets kjerneverdier er respekt, ansvar og mot, og Kristoffersen sier at disse verdiene passer perfekt sammen med Pride. Han synes derfor det er viktig og riktig at Forsvaret deltar i Pride-markeringer.
– Det er viktig, fordi vi i Forsvaret forsvarer de verdiene som vi setter så høyt her i Norge: fred, frihet og demokrati. Fortsatt er det folk i Norge som ikke opplever full frihet, og som føler de må holde ting hemmelig, og sånn skal det ikke være, sier generalen og legger til:
– Vi skal ha full frihet. Folk skal få være den de er, og elske den de vil.
Må ikke ta for gitt
Forsvarssjefen har fått mange tilbakemeldinger på at han stilte i paraden.
– Det betyr nok mer for folk enn jeg tenkte i utgangspunktet. Mange synes det er bra at den øverste sjefen viser at han anerkjenner mangfoldet på en så tydelig måte. Samtidig er jeg opptatt av at det skal være opp til den enkelte å delta eller ikke delta. Og jeg har like mye respekt for dem som ikke ønsker å delta, sier han.
«Folk skal få være den de er, og elske den de vil.»
forsvarssjef Eirik Kristoffersen
Ingen Elvis-opptreden
Den tidligere spesialsoldaten tror det er langt enklere å være åpen skeiv og homofil i Forsvaret enn da han selv begynte i Forsvaret i 1988.
– Det er blitt mer åpenhet hos oss, og jeg opplever at folk står frem og forteller om den de er, og hva de står for, på en helt annen måte enn da jeg begynte i Forsvaret. Men det er fortsatt en vei å gå, vi kan ikke ta disse verdiene for gitt. Nettopp derfor må vi markere at vi setter verdiene høyt og ønsker å ta vare på dem.
Hans svenske kollega, överbefälhavare Micael Bydén, har også deltatt i Stockholm Pride. Der sang han Elvis-låter underveis i paraden, til publikums store begeistring. Men noen sangopptreden blir det ikke fra Kristoffersen.
– Det kommer du ikke til å få høre, det kan jeg love alle. Dere skal få slippe å høre meg synge, for jeg har ikke den stemmen til Micael, humrer forsvarssjefen
Hyggelige samtaler på stand
Fra onsdag til lørdag stilte også Forsvaret med egen informasjonsstand i Pride Park i Oslo sentrum. På grunn av koronabegrensninger var det kun to som fikk stå om gangen, og besøket i parken har vært begrenset.
– Folk i Forsvaret er utrolig positive, og det har vært veldig lett å få tak i folk. Faktisk har det vært kamp om å få lov til å stå på stand, forteller Renate Gjerald, prosjektleder for Forsvarets Pride-deltakelse.
Hun forteller om god stemning og mange hyggelige samtaler i standen.
– Mange av dem som kommer innom, vil fortelle om sin forsvarshistorie og sier de har sett at Forsvaret har endret seg. Noen skal inn i Forsvaret, og lurer på hva vi gjør for å sikre mangfoldet, sier Gjerald.
Inkludering og respekt
Også viseadmiral Elisabeth Natvig deltok i Pride-paraden. Hun innrømte på forhånd at hun ikke er noe parade-menneske.
– Så dette blir litt uvant. Men jeg synes det er viktig å markere Pride, særlig i år hvor ikke så mange får muligheten, sier hun.
Hun sier Forsvaret fremdeles må jobbe for å sikre mangfold og åpenhet.
– Det er viktig å vise at vi i Forsvaret har respekt for, og inkluderer, alle mennesker. Forsvaret har bruk for mye ulik kompetanse, og dermed også ulike mennesker. Vi diskriminerer ikke overfor seksuell legning, det er en ikke-sak for oss.