– Boliger og mannskapsforpleininger prioriteres høyt. Evnen til å rekruttere folk og få de til å bli er det viktigste. Jeg spår at GP blir et utrolig bra sted å tjenestegjøre, sier Beck.
På den operative siden ser han et Forsvaret i nord som er i ferd med å reise seg.
Den ulikheten i de tre avdelingene GSV, GP og HV byr på, og kombinasjonen av disse, mener Beck blir det store styrken i Finnmark. Han kaller det en fleksibel verktøykasse som skal kunne håndtere alt fra det tenkelige til det utenkelige. Fra jordras og pandemi, til en uforutsett hendelse fra en fiende.
– Poenget er at AS Norge har gjennom FLF betydelige ressurser. Som kan trekke på en brigade i Troms og overføre styrker derfra, til å kunne understøtte spesialsoldater om Hurtigruta skulle bli kapret, forklarer sjefen.
Det nye jegerkompaniet i GSV skal ikke være bundet opp i grenseoppdraget, men kunne operere i terrenget og rapportere om hva som skjer. Samtidig får den nye eskadronen lengst øst i Finnmark tilført luftvern, som ikke bare vil kunne hindre en fiende tilgang, men også påføre tap.
– Selve rosinen i pølsa er Heimevernet. De har kontakter inn i lokalt næringsliv, i lokalt foreningsliv, de kjenner kulturen, og har et tett samvirke med lokale kommuner. Ikke minst har HV ressurser jeg bare kan drømme om. Det er ikke mye HV-strukturen ikke kan skaffe i en krisesituasjon, forklarer Beck.
Godt samvirke med resten av Forsvaret
Sist, men ikke minst, trenes det på tvers av de øvrige forsvarsgrenene for å dele situasjonsforståelse og kunne utnytte hverandres kapasiteter til det fulle.
Tidligere i år deltok soldater fra FLF under øvelsen «Arctic Fires» sammen med Sjøforsvarets korvetter. Hvert år kommer også norske jagerfly for å øve med FLF, der soldater herfra bistår pilotene med å ta ut mål på bakken.
– Med den styrken vi har, og det FLF kommer til å bli, vil jeg hevde vi kan operere i et bredt spekter. Med vår tilstedeværelse er det en del opsjoner som ikke lenger vil være mulig for en fiende, slår obersten fast.