Norsk English
201118_HESY_2-2

Slik håndterer Sjøforsvaret koronautbrudd

Samtidig som smitten i samfunnet øker, får Sjøforsvaret inn soldater fra juleperm, og rekrutter trer inn på Madla. Maren og Geir jobber hardt for å forhindre et smitteutbrudd i Sjøforsvaret.

På saniteten i Ramsund jobber avdelingssykepleier Geir Engerstø. Jevnt og trutt ringer telefonen hans, og i andre enden av røret stiller soldater spørsmål om hva de skal gjøre når formen ikke er på topp. Geir er en viktig brikke i Sjøforsvarets koronaberedskap.

Kan få svar på 45 minutter

Hvis noen får symptomer, er Geir raskt på for å begrense smitte innad i avdelingen. Han får en oversikt over hvilken avdeling det gjelder, og hvilke tiltak som allerede er gjort. Personen blir tatt ut av avdelingen, satt i karantenebygning og testet hvis det ikke er gjort allerede.

Inne på saniteten i Ramsund står det en liten maskin, et PCR apparat. Det tar bare 45 minutter å få et prøvesvar med dette apparatet, som brukes hvis det er viktig å få rask avklaring på smittesituasjonen.

Alle prøvene sendes til Tromsø for analyse, og dette kan ta noen få dager. Et likt apparat står også på Haakonsvern, og alle prøvene fra basen analyseres på Haukeland universitetssykehus.

– Når vi har fått svar på om det er en positiv prøve, må vi ta kontakt med Nasjonalt sjøoperasjonssenter og Medcell i Bergen for å høre hvilke tiltak vi bør gjøre lokalt, forteller Geir.

Jobber med kommunen

På Medcell i Bergen finner vi lege Maren Olsen. Medcell er Sjøforsvarets koronatelefon. Personell fra Saniteten i Sjøforsvaret svarer på telefoner fra vernepliktige og ansatte, og driver smittesporing dersom noen har testet positivt for covid-19.

– Alt arbeidet vi gjør med smittesporing, gjøres i samarbeid med kommunen. Det kan være overbelastende for dem å få tak i alle nærkontaktene, og det er enklere for oss å ta kontakt med personell i Forsvaret. Vi kan for eksempel ringe ned til et fartøy og få tak i alle nærkontaktene, sier Maren.

201118_HESY_8103.jpg
Lege Maren Olsen jobber i Saniteten i Sjøforsvaret og er en del av Medcell, Sjøforsvarets koronatelefon.
 

Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern har områder satt av til karantene og isolasjon. Likevel prøver Medcell å flytte personer med bekreftet smitte til karantenehotell i Bergen sentrum. På hotellet er det mer bevegelsesfrihet enn på basen.

Tiltakene starter hjemme

Tiltakene for å forhindre et koronautbrudd på en av Sjøforsvarets baser starter før personellet reiser til basen. Hver avdeling gjennomfører en screening av sitt personell før de reiser tilbake til basen.

Tiltakene våre virker, og det ser vi. Målet har aldri vært at vi skal ha null smitte, da måtte vi stengt porten.

Maren Olsen, lege

Hvis noen har luftveissymptomer eller er usikre på om de er friske, blir Maren ofte oppringt.

– Oppfordringen er at de kontakter Medcell hvis de er usikre på om de kan reise. Ofte ber vi dem om å bli hjemme og avlegge en negativ koronatest før de kommer. Grunnprinsippene våre er at man skal holde seg hjemme om man er syk, vaske hender og holde god avstand til andre folk, spesielt de fra andre avdelinger, sier legen.

Ivaretar lokalbefolkningen

På en stor base som Haakonsvern er det enklere å isolere tilfeller av koronasmitte, men i et lite samfunn som Ramsund må Geir passe ekstra godt på.

Ved bekreftet smitte i en avdeling er det kun nærkontaktene som må testes. Geir kan vurdere om resten av avdelingen også bør testes for å få en oversikt over omfanget. En tur på nærbutikken om man er smittet, kan sette lokalbefolkningen i fare.

– For å beskytte lokalbefolkningen kan vi kjøre en hardere linje med «hjemmekarantene» for resten av avdelingen. Da får man gå på jobb og sove på sitt rom, men ikke spise i messen eller gå i butikken eller velferden, forklarer Geir.

Fornøyd med tiltakene

På rekruttskolen ved KNM Harald Haarfagre på Madla blir rekruttene screenet før de reiser til leiren. Gjennom rekruttperioden holder de seg til sin tropp og blir delt inn i mindre kohorter. Slik har soldatopplæringen blitt gjennomført til tross for pandemien.

Medcell har gjennom hele koronapandemien gitt råd til og fulgt opp personell på alle Sjøforsvarets baser. I 2020 hadde Sjøforsvaret 24 tilfeller av covid-19. Med tanke på hvor mange steder Sjøforsvaret er, og hvor mange de møter, er Maren fornøyd med det.

– Tiltakene våre virker, og det ser vi. Målet har aldri vært at vi skal ha null smitte, da måtte vi stengt porten, slår hun fast.