Kristian får et ærefullt oppdrag 8. mai
Forsvarsveteranen Kristian Nastad (44) er brennende opptatt av forsvarsvilje, beredskap, totalforsvar – og av å lære av historien. Nå skal han holde soldatens tale på Akershus festning 8. mai.
Hvert år peker Forsvarsdepartementet ut en person til å holde den tradisjonsrike soldatens tale under hovedarrangementet på Akershus festning 8. mai. I år er det Kristian Nastad som har fått det viktige oppdraget. Han er distriktssjef i Nord-Trøndelag Sivilforsvarsdistrikt, men har bakgrunn fra spesialstyrkene i Forsvaret, og som avsnittssjef og aksjonsleder i politiets nasjonale beredskapsressurser.
– Dette er et veldig ærefullt oppdrag. Det var overraskende å få en sånn utfordring, men det er samtidig en veldig god anledning til å løfte frem betydningen av forsvarsvilje og beredskap i alle deler av samfunnet, sier Nastad.
Sivil beredskap og totalforsvar
Nastad tror han ble valgt til taler på grunn av dagens sikkerhetspolitiske situasjon, og bakgrunnen og jobben han har.
– Totalforsvaret i Norge er mer aktuelt og mer omtalt enn på lenge. Dessverre, må vi nesten si, når vi ser hva som skjer i det sikkerhetspolitiske bildet. Jeg jobber som distriktssjef i Nord-Trøndelag Sivilforsvarsdistrikt, med seks fast ansatte i en stab og 300 tjenestepliktige mannskaper som bygger beredskap for krig og krise.
«Sivilforsvaret har et stort potensial som nok ikke er fullt ut utnyttet.»
Kristian Nastad
Mens Heimevernet er godt kjent i den norske befolkningen, er kanskje ikke Sivilforsvaret og dens oppgaver like kjent. Nastad sier Sivilforsvarets største ressurs ligger i evnen til å bruke den allsidige kompetansen som mannskapene besitter.
– Vi er en viktig akutt forsterkning til politi, brann, helse og kommuner i fredstidshendelser. Samtidig bygger vi operativ evne for primæroppdraget vårt med sivil beskyttelse i krig, forteller Nastad og legger til:
– Dette er statens andre beredskapskonsept, som bygger på verneplikt og tjenesteplikt etter samme mal som Heimevernet. Sivilforsvaret har et stort potensial som nok ikke er fullt ut utnyttet.
Forsvar, politi og sivil beredskap
I 1999 startet Nastad som vernepliktig fallskjermjeger i Hærens jegerkommando, senere Forsvarets spesialkommando. Tross planer om å starte en sivil utdanning, ble han seks år i Forsvaret med deltakelse i flere internasjonale operasjoner.
– Jeg oppdaget at Forsvaret bød på mye utfordring og mestring. Jeg fikk verdifulle erfaringer og muligheter til å bygge spisskompetanse som var ettertraktet også blant våre allierte, og fikk ta i bruk de evnene i meningsfulle oppdrag både nasjonalt og internasjonalt, sier han.
Siden var veien kort til politiet, der han jobbet som avsnittssjef og aksjonsleder i Oslo. Et tett og godt samvirke mellom forsvar og politi fremheves av Nastad som ekstra viktig for at sektorene blir oppmerksomme på hvor gjensidig avhengige de er av hverandre.
For litt over to år siden startet han i Sivilforsvaret, kun få måneder før Russlands angrep på Ukraina. Sivil beskyttelse fikk en ny dimensjon, også i Norge, der opplevelsen av dyp fred har preget samfunnet de siste tiårene.
Sterkt forhold til 8. mai
Nå ser han frem til å løfte frem nettopp sivil beredskap og totalforsvar i talen sin, men også understreke viktigheten av 8. mai som frigjørings- og veterandag. Som brennende engasjert i krigshistorie, har han jobbet med flere veteranprosjekter, for å bidra til å holde kunnskapen og bevisstheten rundt krigsinnsats og forsvarsvilje ved like – ikke minst gjennom formidling til nye generasjoner. Betydningen av frigjørings- og veterandagen blir derfor en viktig del av talen.
– Jeg har et sterkt forhold til 8. mai og synes dagen er like viktig å markere i dag som i 1945. Friheten og våre demokratiske verdier må kjempes for hver dag, mens vi ennå er frie, sier han.
Nastad vil også vise anerkjennelse til alle som har bidratt i innsats for Forsvaret og totalforsvaret i Norge fra siste krig og frem til i dag. Og han vil fremheve betydningen av sivil innsats og beredskap.
– Det er befolkningen selv som må danne fundamentet i norsk forsvar og beredskap. Derfor må vi være vårt ansvar bevisst og verne om beredskapskonseptene vi har, både gjennom våre uniformerte etater, men også i annen virksomhet og i frivillige organisasjoner.