20221020tk_I2259

Nærmere 1000 frivillige vil trene opp ukrainske soldater

Interessen til instruktørstillingene for å trene opp ukrainsk personell har vært enorm. – Dette viser den forsvarsviljen som bor i den norske befolkningen, sier sjef for Heimevernet.

Da fristen gikk ut natt til 2. november, var det kommet inn 930 søknader på instruktørstillingene. Jobben går ut på å lære opp flere kontingenter med ukrainsk personell slik at de blir i stand til å forsvare landet sitt.

Denne opptreningen inngår i en britiskledet operasjon som kalles Operasjon Interflex. Instruktørene kommer fra Norge, Storbitannia, de andre nordiske landene, fra Canada og New Zealand.

– Viser forsvarsvilje

Interflex skal bidra til en styrkeoppbygging i Ukraina gjennom opptrening av ukrainske soldater. Det norske oppdraget er ledet av Heimevernet.

Heimevernssjef generalmajor Elisabeth Michelsen, er glad for den gode responsen:

– At så mange ønsker å bidra, gjør meg glad. Det viser en forsvarsvilje og søken etter å gjøre noe meningsfullt i denne krigen. Vi opplever mange som spør om hva de kan gjøre, forteller Michelsen.

Det første norske bidraget reiste til Storbritannia i begynnelsen av oktober i år. De to neste kontingentene, som det nå søkes personell til, reiser ut i første halvår 2023. 

Michelsen har selv vært i England og sett på opptreningen.

– Det som imponerer meg mest, er ukrainernes vilje til å kjempe, og innsatsen til britene for å hjelpe dem. Og så føler jeg en stor stolthet over hva de norske soldatene trekker inn i det her. De er profesjonelle og føler ansvar, forteller hun.

– Hver dag går de norske instruktørene med alvor for oppdraget. De vet at det de lærer bort, kan bety forskjellen på liv og død, understreker hun.

Lærer opp 1000 ukrainere

Det norske bidraget strekker seg frem til mai neste år. Da skal cirka 1000 ukrainere ha fått opplæring av norsk HV-personell.

De fleste søkerne til neste års to kontingenter kommer hovedsakelig fra Heimevernets egen styrkestruktur, men også fra folk som i dag er ansatt i andre stillinger i Forsvaret, eller fra sivile med en tidligere forsvarskarriere.

Roser Heimevernet

Også forsvarssjef Eirik Kristoffersen setter pris på den store interessen for oppdraget.

– Heimevernsoldater er en ressurs, og de bidrar når de kan, og de bidrar hvis de må. Og det viser den forsvarsviljen vi har i Norge, å stille opp når det kreves. Og det sparer oss som er fast ansatte i Forsvaret fra å løse sånne oppdrag som Heimevernet er minst like flink som stående avdelinger til å løse.

– Det setter jeg veldig pris på, og jeg er veldig glad for at så mange har meldt seg frivillig til å bidra i den her operasjonen, understreker generalen.