Norsk English
2

– Du lukker døren til resten av verden for en periode

Hvem er Forsvarets folk på Jan Mayen? Særinger og einstøinger – eller djerve polfarere? Eller helt vanlige folk med lyst på en uvanlig arbeidserfaring?

Lyst på en jobb 1000 kilometer unna det norske fastlandet, nærmere Grønland enn Norge? Oppå en putrende levende vulkan, med omgivelser tatt rett ut av Ringenes herre? Men også med det villeste nordlyset, den høyeste himmelen, og de mest spektakulære søndagsturene?

Hvis ja? Les videre. Hvis nei, les videre likevel – og finn ut hvem de er, de som søker seg til jobb på en øy med 14 andre beboere.

Dette er kriteriene

To ganger i året lyser Forsvaret ut 15 ledige stillinger på Jan Mayen. Vi søker etter alt fra renholder og kokk – til eksperter på satelittkommunikasjon.

thorshaug-wang-portrett.jpeg
Cathrine Thorshaug-Wang, sjef for Cyberforsvarets base- og alarmtjenester, som er ansvarlig for rekruttering til stillingene på Jan Mayen. Foto: Forsvaret

Utlysningstekstene skiller seg litt fra vanlige stillingsannonser. Det er ikke så ofte at «mental robusthet» vektlegges som en av de viktigste forventningene til jobbsøkere.

Men når du reiser ut til Jan Mayen, så forlater du fastland og familie helt for seks måneder. Uten rom for fri, perm eller hjemreiser.

– Du må tåle isolasjon, for det er faktisk det de lever i der ute, sier Cathrine Thorshaug-Wang.

Hun leder Cyberforsvarets base- og alarmtjenester, som er ansvarlig for rekrutteringen til Jan Mayen.

«Du må tåle isolasjon, for det er faktisk det de lever i der ute.»

Cathrine Thorshaug-Wang, sjef for Cyberforsvarets base- og alarmtjenester

Når det koker litt på jobb, er det er ikke bare bare å stikke ut en tur for å lufte seg. For plutselig kan de villeste stormene sette inn og stenge deg inne på stasjonen i dagesvis.

I tillegg kan flyet i flere perioder verken lande eller ta av. Båter kan ikke legge til. Så du er i praksis geografisk fastlåst.

Må kunne håndtere hva som helst

– En besetning på Jan Mayen må egentlig være i stand til å håndtere hva som helst. Vi kan ikke velge, for vi er der alene. Og vi er der alene til vi får hjelp, sier oberstløytnant Reidar Flasnes. Han var stasjonssjef på Jan Mayen vinteren 2022–23. 

IMG_4818.jpg
Daværende stasjonssjef Reidar Flasnes ute på tur på Jan Mayen vinteren 2022/2023. Foto: Privat.

– Du kan på mange måter si at risikoen for at noe skal skje ikke er mye større på Jan Mayen enn hvis vi hadde vært på et eller annet fjell i Norge. Men konsekvensen av det som kan skje er mye høyere. Det skyldes at vi ikke det støtteapparatet rundt oss som vi har på fastlandet, sier Flasnes, og forklarer: 

– Vi er 1000 kilometer fra fastlandet og er prisgitt været hvis vi må få et fly eller en båt inn. Konsekvensen av for eksempel å knekke et bein kan være betydelig større der ute enn om det er innenfor 113-radiusen som vi har på fastlandet. 

IMG_4681.jpg
Det finnes ingen naturlig havn på Jan Mayen. Men det finnes dager da det er mulig å komme seg til øya båtveien. Og innimellom dukker det opp cruiseskip i horisonten som besøker øya. Foto: Reidar Flasnes, Forsvaret.

Medisinsk seleksjon del av opptaksprosess

At Jan Mayen ligger langt unna legevakten påvirker opptaks- og seleksjonsprosessen:

– Søkerne er gjennom en militær medisinsk vurdering før de reiser ut. Sånn at vi har god oversikt over helsesikkerheten på dem vi sender dit. For Jan Mayen er både et krevende terreng å operere i for de som er der. Og et krevende sted å få evakuert personell fra, sier Thorshaug-Wang og slår fast:

 – Så det er veldig viktig for oss at personellet på Jan Mayen har god helse. 

Leser du fortsatt? Bra! For nå kommer de fine tingene.

«For meg er Jan Mayen litt som at Svalbard og Island fikk et spinnvilt barn.»

Stian Aadland, arktisk naturguide og tidligere ansatt fra Meteorologisk institutt på Jan Mayen

Polartillegg og kost og losji dekket

Kost og losji for dem som jobber på Jan Mayen er dekket. Du får polartillegg per døgn, i tillegg til lønn. Og det er fint lite å bruke lønnen på her. Dermed er det gode muligheter for faktisk å legge seg opp litt penger på et opphold.

Og så er det naturen da. Med ettermiddager og helger fri, og Norges vakreste natur liggende rett utenfor stasjonen.

– For meg er Jan Mayen litt som at Svalbard og Island fikk et spinnvilt barn. Naturen på Jan Mayen er helt uslåelig. For det finnes på en måte ingen andre steder. En ganske liten øy midt ute i et enormt hav, sier Stian Aadland, som var ansatt av meteorologisk institutt og jobbet som meteorologfullmektig på øya i to vintersesonger. 

stian-selvportrett.jpeg
Stian Aadland er arktisk naturguide med mange vinternetter utendørs bak seg. Han er også fotograf, og flere av de flotte bildene fra Jan Mayen i artiklene våre er tatt av ham verk. Blant annet det i toppen av denne artikkelen. Her et selvportrett i kalde omgivelser. Foto: Privat.

Eventyrlyst i bunn

Tidligere stasjonssjef Flasnes trekker også fram naturen og klimaet som nettopp en grunn for å reise til Jan Mayen.

– Jeg søkte meg bevisst til en vinterkontingent, for jeg ønsket å kjenne på det litt tøffe klimaet som kan være der om vinteren. Jeg fikk valuta for pengene. Det har vært mye vær. Mange vil si mye dårlig vær, jeg velger å kalle det vær. Man føler absolutt at man er i live med jevne mellomrom, sier Flasnes.

– De aller fleste i kontingenten min hadde nok en eventyrlyst i bunn. Og tok det som en utfordring å skulle være der en vinter, isolert sammen på denne øde øya. 

Personlig utvikling som del av jobbutlysningen

I utlysningstekstene for stillingene på Jan Mayen så står det også at jobben tilbyr muligheter for personlig utvikling, i tillegg til den mer vanlige frasen «faglig utvikling».

I dette ligger det at å fungere i samspill med andre mennesker er ekstra viktig på et arbeidssted som dette.

– De som reiser til Jan Mayen, må ha en god forståelse av de sosiale rammene av det oppdraget de løser. Det avhenger veldig av at de får det til sosialt i kontingenten. At de fungerer godt sammen, sier Thorshaug-Wang.

– Her må alle ta et ansvar. Det bruker vi også ganske mye tid på å etablere før kontingenten reiser ut til Jan Mayen.

I dette ligger det å ha innsikt i egen væremåte, og ha evne til å forstå og tolerere andres. 

– Så må du ta tak i konflikter når de dukker opp. Ikke la ting bygge seg store, sier Thorshaug-Wang. 

For å bygge gode fellesskap, er det viktig å selektere og sette sammen kontingenter som fungerer sammen. Til jobbene på Jan Mayen selekteres ikke én og én. De ser på sammensetningen av kjønn, alder og erfaring. Av om de som søker, har vært her før eller ikke. Målet er å få et team som utfyller hverandre og kan fungere sammen.

IMG_4923.JPG
Fellestreninger i den lille gymsalen på Jan Mayen er et populært tilbud. Foto: Privat.

– Ingen som stopper opp for å se på telefonen

– Jeg bor alene og er veldig mye alene. Så det jeg var mest spent på, var hvordan ville det være å bo så tett, sier Stian Aadland.

Aadland er utdannet arktisk naturguide. Han jobber i perioder som guide og foredragsholder, når han ikke er på tur selv. Stian har ikke fast adresse, og i løpet av et år har han nesten flere netter i friluft enn under tak. Flesteparten av dem på tur alene.

– Du passer litt ekstra på hverandre på en sånn plass, og har det gjerne litt ekstra gøy. For når du kommer ut på denne magiske plassen, lukker du døren til resten av verden for en periode. Det er helt fantastisk. Når du sitter og prater med folk, så er det ingen som stopper opp for å se på telefonen. Når du først blir vant til det, så er det så innmari fint. 

I kontingenten Stian reiste med første gang, hadde de aldersspenn fra 20 til 60 år. De hadde veldig forskjellig bakgrunn og arbeidserfaring fra tidligere, og brorparen kjente ikke hverandre før de reiste ut.

– Og så plutselig, uten å bli noe særlig mer introdusert, så har vi en øy for oss selv. Der vi skal drifte et samfunn sammen.

Fakta om Jan Mayen

  • Oppgaver: I tillegg til værtjenesten der ute drifter personellet satellittnavigasjonssystemer og radiomaster. 
  • Satellittnavigasjonssystemet er en del av et stort nettverk av liknende systemer som står rundt omkring i hele verden 
  • Jan Mayens plassering er viktig, fordi man får dekket et stort områder der det ikke finnes andre mulighet til å sette ut slike type systemer.
  • Forsvaret har personell med kompetanse til å drifte og vedlikeholde disse systemene.
  • Det er Cyberforsvaret som har oppdraget, og som gjennomfører det på vegne av Forsvaret.
  • Ny sikkerhetspolitisk situasjon de siste årene gjør at Forsvaret hele tiden må gjøre vurderinger av dette oppdraget. Forsvaret må vurdere hvilken kompetanse som trengs for å løse oppgavene.

«På sitt beste er Jan Mayen helt i en egen klasse. Du får oppleve noe som de aller færreste får lov til å ta del i.»

Stian Aadland, ansatt i to vintersesonger av Meteorologisk institutt på Jan Mayen.
playa-del-alge.jpeg
Brannreservoaret som også er et svømmebasseng for besetningen på stasjonen, holder behagelige 40 grader, og er et populært sosialt samlingspunkt på Jan Mayen. (Foto: Forsvaret)

Svømmebasseng med nordlys

I tillegg har de et eget basseng på øya. Ja, du leste riktig. «Playa del alge» –  et utendørs varmtvannsbasseng.

Der kan du sitte etter en dags arbeid med ullue på, og kroppen duppende i behagelige 38 grader. Mens nordlyset danser på himmelen over deg. Det er noe annet enn A4-livet hjemme.

– På sitt beste er Jan Mayen helt i en egen klasse. Du får oppleve noe som de aller færreste får lov til å ta del i. Så det føles ut som at hver eneste dag har en egen verdi, avslutter Aadland.

Aadland har nettopp kommet tilbake til Norge fra jobboppdrag på Antarktis. Nå har han søkt seg til et nytt opphold på Jan Mayen i 2024.