Den siste uken har Grensevaktens rekrutter vært på øvelse med 2. bataljon som markørstyrker. Øvelse Barentsmauk/Vargflokk var siste øvelse i rekruttperioden til rekruttene. // The Norwegian Border Guard training with 2. Battalion. Exercise Barentsmauk/Vargflokk, is the last exercise in their recruit period.

Fakta

Lurer du på noe? Her legger vi fakta på bordet.

#1 Hvordan går man på do i felt?

I felt benyttes «BC». Det er et bærbart toalett der du gjør fra deg i en plastpose som du knytter sammen og legger i en søppelkasse.

Ikke tiss i posen! Å tisse i felt er enkelt for gutta. For jentene er det mer tidkrevende da utstyr og klær må av. Det tas hensyn til dette når det er pauser, men du lærer deg å være rask. Spesielt hvis det er 20 minusgrader ute.

  1. Trenings­mulighetene er gode overalt. Fysisk trening er en viktig del av soldatutdannelsen, og velutstyrte treningsrom finnes i alle leirer.

  2. Du lærer grunnleggende soldatferdigheter. Deretter får du en spesifikk stilling som dekker en nødvendig funksjon i Norges forsvar.

    Rekruttskolen gir grunnleggende opplæring i militære disipliner. Hvilke stillinger du kan få, og hva du gjør i dem, kan du lese mer om i tjenesteguiden. 

    ⟶ Se mulighetene i førstegangstjenesten

  3. På rekruttskolen kan du bruke mobilen i fritiden din.

    I den daglige tjenesten er det ikke lov å ta den med – både av taktiske hensyn, og fordi den lett kan bli skadet. Forsvaret dekker ikke skader eller tap av privat utstyr i tjenesten.

    Lås mobilen inn i skapet, og ta den fram når du har fri. Har du med en egen bærbar datamaskin, legg den også i skapet ditt. Bruk av egen datamaskin i rekruttperioden varierer noe, og besluttes lokalt i avdelingene.

    Du får tilgang til datamaskin i leir dersom du har behov for å betale regninger etc.

  4. Det er strengt forbudt både å drikke og oppbevare alkohol i leir og i felt. Bryter du militære regler, kan du bli refset. 

    ⟶ Dette kan du bli refset for

  5. Forsvaret jobber kontinuerlig med tiltak for å motvirke alle former for mobbing og trakassering, og slår hardt ned på slike handlinger. Blir du utsatt for seksuell trakassering, meld fra til befalet ditt eller tillitsvalgtordningen (TVO).

#7 Drømmer og muligheter

Forsvaret har et bredt utdanningstilbud som byr på spennende opplevelser og utfordringer du ikke får andre steder. Det er lurt å finne ut hvilke muligheter du har.

⟶ Se hvilke utdanninger Forsvaret tilbyr

  1. Daglig morgenbarbering kreves, og befalet sjekker eventuelle skjeggstubber ved inspeksjon.

    Ta med egne barbersaker, og vit hvordan du bruker dem. For vinterstid og sterk kulde gjelder egne regler for å unngå forfrysninger.

  2. Det serveres fire fullverdige måltider per dag, fordelt på frokost, lunsj, middag og kvelds.

    Måltidene spiser dere i spisemesse i garnison eller på fartøy.

    Er du i turnusordning, og denne krasjer med spisetider i messene, får du utlevert måltidene til tjenestestedet.

  3. Har du spesielle behov, melder du fra om det når du møter.

    Dersom du har cøliaki- og/eller laktoseintoleranse, skal du få tilbud om alternativ kost.

    Du kan få en samtale med kjøkkensjefen på stedet hvor du skal tjenestegjøre, og sammen legger dere en gjennomførbar plan for hvordan du kan spise sunt og allsidig, i tråd med allergier eller intoleranse.

    Også når du deltar på øvelser, skal du få tilbud om alternativ kost.

    Har du matallergi eller intoleranse, må du ta med dokumentasjon på dette fra fastlegen din.

    ⟶ Se helsekravene i Forsvaret

  4. Får jeg vegetarkost i Forsvaret?

    Ja. Forsvaret tilbyr vegetarmat til våre soldater.

    Også når du deltar på øvelser, skal du få tilbud om vegetarkost.

    Forsvaret tilbyr ikke et vegansk kosthold. Det er mulig å få vegetarkost, dersom du ønsker det.

  5. Giftering, forlovelsesring og familiering er lov å bære med uniform, men du må ta dem av når de utgjør en sikkerhetsrisiko.

  6. Det er 18 års aldersgrense for å ta førstegangs­tjeneste eller lederutdanning.

    Forsvaret foretrekker også at du fullfører videregående opplæring først.

    Lærlinger kan være 17 år, men må fylle 18 år i opptaksåret.

  7. Nei. Du må ikke selv trene hver dag. Men tjenesten inneholder felles treningsøkter flere ganger i uka. Det er ellers godt tilrettelagt for egentrening, noe du bør benytte.

#16 Hva er rekruttskolen?

Nye luftvernrekrutter henter pbu på depo.

Rekruttperioden er de første 6–8 ukene i førstegangstjenesten, og hvor du får den militære grunnutdannelsen. 

De 2–3 første dagene i Forsvaret, før rekruttperioden starter, dreier seg om å samle inn rett informasjon om deg.

⟶ Les mer om rekruttskolen

  1. 1. mai bretter vi opp ermene på uniformen, da begynner sommerperioden.

    30. september ruller vi ermene ned igjen og går over i vinterperioden.

    Muslimske kvinner kan benytte langermet skjorte selv om resten av avdelingen går med oppbrettede uniformsermer.

  2. Hovedregelen er at du fordeles til tjeneste etter rekruttperioden. 

    Men enkelte tjenester må du selv søke deg til. Disse har egne opptak også for vernepliktige, som for eksempel fallskjermjeger, artillerijeger og skipsdykker.

    ⟶ Les mer om søkbare førstegangstjenester

#19 Fysiske krav i førstegangstjenesten?

Det er ikke minstekrav for soldater under førstegangs­tjeneste, men det er testplikt på 3000 meter, hang-ups, medisinball og stille lengde.

Enkelte tjenestetyper har unntak og minstekrav gjelder. Forsvarets soldater trener en del, og det anbefales å stille godt forberedt fysisk.

⟶ Les mer om de fysiske testene

  1. Minst mulig. De første ukene er det uniformsplikt, men etterhvert kan du bruke sivilt tøy etter tjeneste og i helgene.

    Det er ikke alltid du kjenner igjen dine medrekrutter første gang du ser dem i sivilt, det er det bare å glede seg til.

    Pakk lett. Det holder med 4-5 klesskift. Som regel kan du også bruke egne joggesko og sivilt treningstøy. 

    ⟶ Finn flere pakketips

  2. Det blir satt av tid til hygiene også i felt.

    Når ikke andre hygienefasiliteter er tilgjengelig, er det vanlig med våtservietter. Å få «privat tid» i teltet løser dere internt på laget.

  3. Du må selv ta med de medisiner du har behov for.

    Den første tiden har du ikke lov å gå utenfor leir, og enkelte steder er det langt til nærmeste apotek. Blir du syk er det sykestue med leger tilgjengelig i alle leire.

  4. Nei. Håret skal være i naturlig farge, så du må nok farge det tilbake før du møter til innrykk.

  5. Etter rekruttperioden har de fleste vanlig fri etter endt tjeneste på ettermiddagen og i helg. Det er andre regler for de som inngår i vakt- og turnusordninger.

#26 Morgenrutiner

Dagene starter tidlig og man blir ofte overrasket over alt man får gjort før klokken åtte.

Før klokken er seks kan det være smart å være ferdig med sitt personlige stell og ha hentet vaskeutstyr. Til inspeksjonen, som ofte finner sted halv åtte, skal sengen være redd opp, klærne ha tellekanter og rommet være nedvasket.

Før inspeksjon av rommet skal du også ha spist frokost. Husk å hilse til flagget når det heises opp.

  1. Du må kjøpe bind og tamponger selv. I tilfelle det er begrensede muligheter å få kjøpt riktig merke og størrelse i eller i nærheten av leiren, kan det lønne seg å ta med seg et lite lager ved innrykk.

  2. Hvis du blir gravid under tjenesten får du fritak fra visse disipliner i tjenesten. Dette skjer i samråd med lege. Om nødvendig får du permisjon eller utsettelse av tjenesten på medisinsk grunnlag.

  3. Det benyttes både rene jente- og gutterom, og fellesrom. De som bor sammen lager rutiner for bruk av felles dusj og bad der dette ikke er separat for jenter og gutter. Du kan ikke selv velge dine romkamerater. Antall soldater per rom avhenger av kasernen du skal bo på. Beslutning om type romfordeling gjøres lokalt i leir. Det er frivillig å bo på fellesrom, og du kan derfor si nei til det blant annet av religiøse grunner.

  4. Du kan i utgangspunktet tjenestegjøre i hele Forsvaret som vernepliktig, også på ubåt. Antallet stillinger vil være varierende og det er opptil deg selv å konkurrere deg til en plass.

  5. Når ubåten ligger til kai står du som regel fritt til å disponere tiden selv på land. Ligger du til kai ved hovedbasen Haakonsvern kan du bruke tilbudene i leiren. Under seiling eller øvelser er fritidsmulighetene relativt mer begrenset, naturlig nok.

#32 Hvordan er hverdagen på et fartøy?

Mannskapet ombord på KNM Fridtjof Nansen har tatt i bruk det nye OR-systemet  /  The crew aboard the HNoMS Fridtjof Nansen uses the new

Det er stor forskjell på fartøyene, og det er stor forskjell mellom tjenestestillinger om bord. Det er få like dager på fartøy, da oppgavene varierer fra dag til dag.

⟶  Tjenester på fartøy

 

  1. I løpet av tiden du er inne til førstegangstjeneste betaler Forsvaret et visst antall hjemreiser for deg.

    Antallet reiser som dekkes henger sammen med varigheten på tjenesten din.

    Hvis du tjenestegjør i en annen landsdel enn der du bor eller har omsorg for egne barn, vil også dette påvirke antallet hjemreiser du får dekket.

    I tillegg kommer reise for innrykk og dimittering.

    ⟶ Hvordan er det å være soldat?

  2. Alle som blir kvalifiserte på sesjon og som Forsvaret trenger blir innkalt til tjeneste.

    Det spiller mindre rolle om man er jente eller gutt. Forsvaret er mest opptatt av at de best kvalifiserte og godt motiverte blir innkalt.

  3. I førstegangstjenesten gjennomfører du sanitetskurs med påfølgende eksamen.

    Her lærer du blant annet om opptreden på skadested, om ulike skader og behandling og transport av syke og sårede. Noen blir sanitetssoldater etter rekrutten.

    ⟶   Les mer om det å være sanitetssoldat

    ⟶   Se hvordan et feltsykehus ser ut fra innsiden

#37 Hva er FOS?

FOS står for Forsvarets opptak og seleksjon. Forsvaret er ute etter de best kvalifiserte og mest motiverte kandidatene til sine utdanninger.

Seleksjon gjøres på bakgrunn av en medisinsk vurdering, fysiske tester og personlige egenskaper. Konkurransen er hard, og det er lurt å være godt forberedt. Les mer om FOS her.

  1. Tatovering som kan virke støtende skal tildekkes når du har på uniform.

  2. Nei, du kan søke deg rett inn til lederutdanning. Da «sparer» du ett år på tjenestetiden, ettersom første år på utdanningen teller som fullført førstegangs­tjeneste.

    Likevel ser vi at stadig flere søkere til utdanning har gjennomført førstegangs­tjenesten først.

  3. Ja, det er mulig å slutte. Hvis du ikke har førstegangs­tjeneste fra før, kan du bli overført slik at du får avtjent førstegangs­tjenesten.

  4. Ja, det er wifi i leir, men hvor det er tilgjengelig varierer.

    Som regel er det i hvert fall wifi på velferden og i kantinen.

  5. Som vernepliktig soldat vil du normalt ikke bli beordret til tjeneste i internasjonale operasjoner. Men du kan bli spurt om å delta frivillig. Men dersom situasjonen skulle kreve det, vil man kunne beordres til å bidra til forsvar av Norge også utenfor vår grense.

#43 Må vi gå i Forsvarets feltstøvler?

M77 er feltstøvelen vår, og du går i dem store deler av tjenestetiden fordi det er en del av arbeidsantrekket.

  1. Sibir er en kald region i Russland. Det er også navnet på en rutine der man sjekker tilstand og ser etter skader på føtter.

    Befal foretar Sibir minst en gang i døgnet. De sjekker føttene året rundt, og i vinterhalvåret sjekker de også hendene og ansiktet ditt.

  2. Texas er en delstat i USA. Det er også navnet på Forsvarets rutine for feltmessig vedlikehold av våpen.

    Utføres minst en gang i døgnet i felt.

  3. Som offiser, befal og vervet soldat er man underlagt beordringsplikt.

    Det betyr at Forsvaret kan sende deg, eller beordre deg til å delta i internasjonale operasjoner.

  4. Du tjener opp et ulikt antall permisjonsdager avhengig av lengden på førstegangstjenesten din.

    For eksempel tjener du opp 20 permisjonsdager på 12 måneders førstegangs­tjeneste.

    Disse permisjonsdagene kan du søke om å få bruke når du vil, så lenge det passer med tjenesten.

  5. Du kan ikke endre på svarene dine etter svarfristen.

    Unntaket er opplysninger om helse og utdanning. Om informasjonen du oppga om helse eller utdanning har endret seg, kan du ta kontakt.

    ⟶   Les mer om egenerklæringen

#50 Hvor langt løpes det på opptaket?

På Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) testes du i 3000 meter. Det er forskjellige krav for de ulike utdanningene.

  1. Ja, kravene er ulike og tilpasset kjønn, men toppkarakteren er nesten lik for begge.

    For å få toppkarakter, må du klare å kaste en medisinball 5 meter, hoppe stille lengde 2,45 meter, ta 10 pull-ups og løpe 3000 meter på 12 min hvis du er gutt og 13 min hvis du er jente.

  2. Ikke opphold deg i sengen med uniform på.

    Uttrykket brukes av Sjøforsvaret, som bruker fartøyord også på land og kaller seng for bikke.

  3. Det bestemmes lokalt i leiren der du tjenestegjør. Du kan ta forbehold om å bo på fellesrom.

  4. Mange avdelinger forsøker å tilrettelegge for felles permisjon ved vanlige høytider så lenge tjenesten tillater det.

    Men det er verken en selvfølge eller noe du har krav på. Fredsoperative avdelinger som for eksempel Grensevakta, Kystvakta og Garden er på jobb hver dag hele året og kan ikke legge opp til felles permisjoner.

  5. Nei, du får bare én sjanse til å ta de fysiske testene og teoriprøven.

    Det eneste unntaket er om helsen din har endret seg siden sist gang. Da kan du søke om ny vurdering. Husk legeattest.

  6. Nei. Når du tjenestegjør i Forsvaret, er du en del av et fellesskap. Alle avdelinger har en plan for opplæring, trening og øving.

    Målet er å bygge opp enkeltpersoners ferdigheter og gjennom samarbeid i avdelingen gjennomføre militære oppgaver og operasjoner.

    Det betyr at du må utføre det du blir beordret til, innenfor rimelighetens grenser. Du får lov til å komme med meninger og ønsker, men det er Forsvarets behov som er styrende.

#57 Hva gjør en grensejeger?

Grensevakten har som hovedoppgave å patruljene og overvåke den 198 kilometer lange grensen mot Russland. 

  1. Vekten på sekken varierer, og den kan være tung.

    Den største sekken kan fort bli en 20–30 kilo eller mer, det avhenger av årstid og utstyr.

    Det er ikke forskjell på jenter og gutter, men innholdet varierer etter hvem som bærer lagsutstyr og ikke.

  2. Den første mønstringen ved innrykk er en utstyrskontroll for å se at alle har fått utlevert alt de skal ha av materiell.

    Beltespenne, feltjakke, håndkle og mye mer skal holdes opp for befalet slikt at de vet at alle har det de trenger.

    Mønstringer videre er for å kontrollere at ingen har mistet noe. Det kan være en utfordring for tålmodigheten om folk ikke har orden i sakene sine. Ikke vær en av dem.

  3. Ja. For linjer der lederutdanning er inkludert må alle gjennomføre felles opptaksprøver.

    Forsvaret tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning, som gir deg gode karrieremuligheter i Forsvaret og eventuelt senere sivilt.

    ⟶   Les mer om utdanning i Forsvaret

  4. Det er regler for hva du har lov å fotografere i Forsvaret.

    Befalet ditt vil informere deg om hva som gjelder. Og som alltid på nettet; Husk å spørre før du deler bilder av andre.

  5. En som går på rekruttskolen omtales gjerne som rekrutt.

    ⟶   Les mer om rekruttskolen