Norsk English
Rekrutter fra Hans Majestet Kongens Garde

Tips

Tips og triks som gjør hverdagen i uniform enklere.

#1 Sengestrekk

Sengen skal være oppredd, puten ristet og lakenet strukket glatt helt inn mot veggen. Gjør ikke fingrene jobben, kan du alltids ta i bruk et bankkort for å glatte ut lakenet.

Det er flere måter å gjøre dette på, så søk tips fra dem som har vært inne en stund.

  1. Ting tar tid. Bruk ventetid til å gjøre noe fornuftig som å pugge grader, bli kjent med dem rundt deg eller slappe av. #ventetjeneste

  2. I Forsvaret er det ikke alltid tanken som teller, men initiativet. Bli med i tillitsvalgtordningen (TVO) eller ta på deg andre oppgaver i troppen. Det viser ansvarsvilje, og du får mer igjen for førstegangs­tjenesten.

  3. Pass på tingene dine, og vit hvor du har dem. Det blir materiellkontroller (mønstring), og da må du vise at du fortsatt har alt som du har fått utlevert.

  4. Når gulvet er vasket og vinduskarmen skinner, er det viktig at alle på rommet står i ro til inspeksjonen er over. Hvis ikke, kan et støvkorn fra uniformen falle ned på gulvet, og blir det oppdaget, kan det fort føre til omvask. Om alle bærer en ren klut eller våtserviett i lommen, kan situasjonen likevel reddes.

#6 Brannmannsløft

Lær deg å løfte riktig. Brannmannsløft er en teknikk der en person kan løfte og bære en skadet eller hjelpeløs medsoldat over sine egne skuldre.

  1. «Tid er ikke veiledende» vil du høre ofte i Forsvaret. Punktlighet gjelder. Du kan som oftest ikke bruke klokken på mobilen din. Går du til innkjøp av ny klokke er det greit med en billig og vanntett klokke i plast.

  2. For å forberede deg til opptak (FOS) er det lurt å trene på å gå med sekk. Det er viktig å øke både distansen og vekten gradvis for å unngå skader. Fyll sekken med vannflasker, og øk vekten etter hvert som du har progresjon i treningen din. 
     

    ⟶  Finn flere treningstips
     

#10 Gnagsår

Forsvarets opptak - og seleksjon 2015

Plei føttene dine godt før du kommer inn på opptak eller rekruttskole. Ta med neglesaks og fotfil. Det vil bli flere lange marsjer, og du kan unngå gnagsår ved å gjøre gode forberedelser. For å forebygge gnagsår er det viktig å holde bena så tørre og rene som mulig. Luft dem når du kan. Og ender du opp med gnagsår likevel, vil saniteten hjelpe deg med plastring.

Med tanke på gnagsår, så er ikke g-streng å anbefale på utmarsj.

  1. Når du kler på deg, husk å ta alle trøyer og gensere under bukseselene. Da slipper du å ta av lag på lag på overkroppen før du kan få av deg buksa. Da rekker du kanskje å tisse på like kort tid som gutta. Er det valgfritt å bruke bukseseler, bør jenter vurdere behovet for dette opp mot tiden det tar å ta av seg jakke, stridsvest og våpen.

  2. Delta på mest mulig av det Velferden arrangerer. Karaokekveld er alltid hysterisk morsomt.

  3. I Hæren og i Sjøforsvaret, og innen enkelte utdanninger i Luftforsvaret, får man utlevert en beret. For at du ikke skal se ut som en sopp, må du forme den etter hodets størrelse ved hjelp av blant annet varmt vann.

#14 Pakking av sekk

Befalet ditt har vært på utallige øvelser og kan alt om å pakke sekken riktig. Lytt til hva de sier.

  1. Militært personell skal bære uniform i den daglige tjeneste. Forsvarets uniformsregler skal sikre en enhetlig, korrekt og skikkelig bruk av uniform. Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret har egne uniformsregler. Hvilken uniform du bruker, avhenger av avdelingen du tjenestegjør i, og hvilket oppdrag du løser. Sett deg inn i uniformsreglene og hva som gjelder innenfor din tjeneste.

  2. Etter skopuss er det et godt triks å ta den siste finishen med et par nylonstrømper. Blankere blir det ikke.

  3. Om du kommer på rom med noen som liker å holde seg våken til klokken 23, og du har mest lyst til å legge deg før 22, kan det være greit å ta med seg sovemaske. Ørepropper får du utlevert, men er også kjekt å ha med.

  4. Vær stille når befalet gir meldinger eller ordrer. Forstår du ikke hva som blir sagt, er det bare å spørre.