Norsk English
20240821-DSC_0098_KG

Industrien møter Heimevernet

Det er to år siden Heimevernet og Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI) arrangerte de første teknologidagene på Dombås. Denne uken møttes de igjen med mer engasjement, flere deltakere og høyere forventninger.

Ansatte fra Heimevernets våpenskole (HVVS) løper frem og tilbake i fotballhallen i Dombås og gjør siste finpuss på et av årets største begivenheter. Etter kort til fylles hallen opp med boder og stands, etterfulgt av nysgjerrige tilskuere. Alle har gledet seg til å lære mer om den teknologien som leveres og potensielt kan leveres til Heimevernet.

En siste lydsjekk gjøres fra scenen.

– Hører du meg? Spør Alf Birger Enger spent fra podiet, før han får en tommel opp fra andre enden av hallen.

Enger er sjef for utvikling i Heimevernsstaben og har hatt en sentral rolle for å få på plass dagens arrangement, han snakker om temaet med en entusiasme ulik noen andres.

– For Heimevernet er det viktigste med dette arrangementet bedre kjennskap til hva industrien i våre områder har av kompetanse. At vi får innsikt i å finne industriaktører og kompetanse i våre distrikter, forklarer han.

teknologidagene er ikke bare på plass fordi det er lærerikt for Heimevernet. Dagene er også viktig for forsvarsindustrien.

– Totalforsvaret får et inntrykk av hvordan vi jobber i Heimevernet og så får de også muligheten til å si litt om sine tanker for hvordan de skal utvikle seg. Her er det mange effekter, understreker Enger.

Industrien

Blant de første deltakerne på plass på kunstgresset i Dombås er administrerende direktør i FSI, Torbjørn Svensgård. Han ser seg spent om på de bodene som har rukket å komme opp i hallen.

– Teknologidagene er et konsept vi startet opp fordi vi så behov for å ha en møteplass mellom Forsvaret og industrien, hvor bedriftene kommer tettere i kontakt med brukermiljøene og utdanningsmiljøet i Forsvaret.

Han legger til at beliggenheten for teknologidagene har hatt mye å si for å treffe vernepliktige, spesialister og andre som ikke til daglig er i kontakt med industrien, men som er helt avhengig av materiellet i sitt arbeid.

– Det er mange som bruker materiellet i det daglige og ikke aner at det er norskprodusert. Dette handler litt om å få etablert mer kunnskap om forsvarsindustrien ute i Forsvarets organisasjon, forteller Svensgård.

– Teknologidagene gjør at Heimevernet setter seg selv enda mer på kartet med å være utviklingsorientert.

Sjef Heimevernet, generalmajor Frode Ommundsen

Heimevernets våpenskole

Sjef ved HVVS, oberstløytnant Stein Høye er i full sving med å hilse på aktører, høre på foredrag, svare på spørsmål fra pressen og kikke på demonstrasjoner.

– Det har vært jobbet mange timer, sent og tidlig for å få dette til, av alle de som jobber på skolen. Det har vært en kjempejobb, men vi løfter i flokk og da har vi stor kraft, sier Høye med et smil.

Teknologidagene på Dombås nærmer seg en tradisjon, og Høye forventer at dagene returnerer til bygda igjen om to år. Annethvert år arrangeres dagene på Rena.

– Det betyr veldig mye for skolen å få arrangere disse dagene, for det er våpenskolen som er Heimevernets utviklingssenter. Det er vi som har ansvaret for utvikling og innovasjon i Heimevernet. Derfor er det viktig for oss å kunne arrangere en slik messe som dette, forteller Høye.

Heimevernet

Sjef Heimevernet, generalmajor Frode Ommundsen sitter som et tent lys på første rad under foredragene i fotballhallen. Til tross for at han måtte en tur til Oslo under den første delen av arrangementet insisterte han på å få med seg resten, og reiste tilbake til Dombås så fort det lot seg gjøre.

– Jeg har ikke vært med på dette før, men jeg har hørt så mye godt om det at jeg ville se det med egne øyne. Derfor tok jeg turen opp igjen i går kveld, sier Ommundsen og legger til at han måtte få lov til å bli med når det var han selv som har invitert til «fest».

Han forteller at teknologidagene kan få stor betydning for soldatene i Heimevernet på sikt.

– Vi har nettopp hørt et foredrag om at vi finner løsninger i Heimevernet, og når man ser på de som er utstillere, så er det ikke bare store bedrifter, det er også mindre bedrifter som produserer ting som man kanskje umiddelbart kan få bruk for nettopp i områder.

– Jeg tror teknologidagene gjør at Heimevernet setter seg selv enda mer på kartet med å være utviklingsorientert. Det forventer samfunnet at vi gjør. Å lede et arrangement som dette gjør at vi får et bedre heimevern.

Heimevernssjefen smiler lurt når han får spørsmål om han har noen favoritter blant årets stands.

– Det er helt klart noen jeg skal snakke spesielt med, men det blir urettferdig hvis jeg skal dra frem noen favoritter her, smiler han før han forsvinner mellom bodene.