OP__7681

Likhetstrekk med HV

Ukrainas territorielle forsvarsstyrker (TDF) er i likhet med Heimevernet svært avhengig av siviles innsats og kompetanse.

I det ukrainske forsvaret er det flere avdelinger med likhetstrekk til det norske Heimevernet. Ukrainas territorielle forsvarsstyrker (engelsk: Territorial Defence Forces, TDF) er kanskje den styrken som står nærmest i form og farge. Forsvarsgrenen er i likhet med Heimevernet svært avhengig av siviles innsats og kompetanse.

– Det er selvfølgelig mye større enn i Norge, og det er langt flere soldater som tjenestegjør der. TDF har også økt kraftig i størrelse siden februar 2022, forteller forsker ved Forsvarets høgskole, Tobias Sæther.

Hvordan brukes TDF?

OP__7609

Likhetstrekkene til det norske Heimevernet er mange.

OP__7977

Blant annet hvordan soldatene bidrar til sikring langs frontlinjen.

OP__7327

TDF støtter også de andre forsvarsgrenene i gjennomføring av operasjoner.

OP__7327

Ukrainere som har tjenestegjort i TDF siden krigens utbrudd har fått mye kamperfaring.

– De bidrar til at den om lag 1000 kilometer lange frontlinjen har personell fordelt utover. De er viktig for å bemanne baser og poster. De bidrar også i strid, forklarer Sæther.

Russiske styrker ble presset ut av Kharkiv i september 2022 og tilsvarende i Nord-Ukraina samme år. TDF ble viktig for å vokte de gjenerobrede områdene. 

Sæther, Tobias_4.jpg
Tobias Sæther er forsker ved Forsvarets høgskole.

– Når Ukraina gjennomfører motoffensiver, er det spydspissene av enhetene de bruker. TDF kompletterer det ukrainske forsvaret, blant annet med viktige støttefunksjoner, forteller Sæther.

TDF bidrar til styrkeøkonomi og gjør det mulig for Ukraina å kraftsamle de beste avdelingene til de mest krevende oppdragene. De gjør også det mulig at de regulære styrkene kan hente seg inn, hvile og bygge seg opp for nye offensive operasjoner.

Avgjørende med hjelp

Av de mange soldatene som tjenestegjør i TDF er de enten innkalt eller vervet og er i utgangspunktet sivile. I følge Sæther er det antakeligvis langt flere med sivil bakgrunn enn militær bakgrunn i hele det ukrainske forsvaret i dag.

– Dette skyldes rett og slett at det ukrainske militæret har ekspandert kraftig etter 2022.
I alt har det ukrainske forsvaret og tilhørende organisasjoner over en million personell.

– Vestlige bidrag spiller en viktig og økende rolle i opptreningen av personellet

Tobias Sæther, forsker ved Forsvarets høgskole

Ukraina har et stort behov for soldater til den pågående krigen og prioriterer å ha erfarent personell i nøkkelposisjoner ved fronten. Hjelpen Ukraina får til opptrening letter trykket for mer erfarent personell og gjør at disse ikke trenger å tas ut av tjeneste for å drive med opplæring i like stor grad.

– Rollen vestlige parter spiller i å trene opp ukrainske soldater avlaster og er veldig viktig for å få utdannet personell på løpende bånd, gitt tap og konstant behov for økt personell.

– Det vestlige bidraget er svært viktig, ikke bare når det kommer til materiell, men også personell, konstaterer Sæther.

Uoffisielt stiftet i 2014

– Fra 2014 hadde man et skifte av politisk regimetype i Ukraina. De bevegde seg bort fra det som hadde vært en stadig mer autoritær og i økende grad russiskvennlig administrasjon, til et mer demokratisk, vestvendt politisk system, forklarer Sæther.

Etter Ukrainas politiske skifte, gikk Russland til angrep på Krim og startet krig i Donbas.

– I starten var det ukrainske frivillige bataljoner som tok den største støyten i å forsvare ukrainsk territorium. De frivillige bataljonene var i noen grad en grasrotvariant av TDF, samtidig som de delvis var finansiert av oligarker.

Etter hvert kom den ukrainske regjeringen sterkere på banen, og TDF ble uoffisielt lagt inn under den ukrainske hæren. Ukrainske militære enheter ble utstyrt av det ukrainske forsvarsdepartementet og sivilsamfunnet. De sivile ble en viktig del av logistikken til både de frivillige bataljonene, TDF og andre ukrainske enheter fra 2014 og igjen fra 2022.

– En del av soldatene i TDF har fått betydelig kamperfaring. Noen av dem ble værende i de ukrainske væpnede styrkene og integrert i hæren.

Sivile spiller fortsatt en stor rolle i utrustningen av forsvarsgrenen.

– Da Russland angrep Ukraina på storskala igjen i 2022, var TDF midt i en omstruktureringsfase. I dag er de bedre utrustet enn i 2014.

OP__3860.jpg
De territorielle forsvarsstyrkene i Ukraina har flere likhetstrekk med Heimevernet i Norge.

En krig som kom brått på

Selv om TDF ble startet opp allerede i 2014, ble den ikke offisielt etablert som egen forsvarsgren før i 2021–2022, kort tid før Russland gikk til angrep på Ukraina.

– Vi må se for oss en organisasjon som var midt i etableringen da krigen brøt ut. Det var en krevende start. Det som har vært hovedendringen etter krigens utbrudd har vært den kraftige økningen i antall personell, forklarer Sæther.

TDF ble stilt overfor utfordringen med å få en nylig omstrukturert organisasjon til å sette seg samtidig som man var utsatt for et storstilt angrep og dermed måtte øke mengden personell kraftig. Ifølge en rapport fra Rusi.org var det 50 000 rekrutterte til TDF i februar 2022, som økte til 110 000 i mai samme år.

– Økningen har fortsatt. De har hatt en kraftig økning i antall personell under krigen, i tillegg til at de som har tjenestegjort før dette har fått mer erfaring, sier Sæther.

Forskeren forteller at soldater som vervet seg til TDF senere, kan ha havnet i andre deler av det ukrainske militæret.

– Det ukrainske samfunnet er, i veldig stor grad, mobilisert. Alle lag av samfunnet bistår på ulike måter. Sivil støtte til forsvarskrigen er helt avgjørende.

Ifølge Sæther er den sivile støtten mest synlig i logistikken. Denne er Ukrainas forsvar helt avhengig av for å sørge for at enhetene har høy stridsevne.

– TDF illustrerer at dette er en samfunnsmessig krig. En forsvarskrig drevet også av samfunnet. Der spiller TDF, «det ukrainske heimevernet», en helt avgjørende rolle.

OP__8366.jpg
Krigsrammede Ukraina er svært avhengig av den støtten de får fra vestlige land.

Til info

TDF har ingen direkte link til den norske treningen i Storbritannia og Trøndelag. Soldatene som har gjennomført trening med norske instruktører, tjenestegjør i de fleste avdelingene i det ukrainske forsvaret.