Norsk English
Status-pensjon_Thumbnail

Status: Dette skjer med pensjonen nå

Pensjon på variable tillegg, særaldersgrense og plikt til å fratre. Dette er temaene Forsvarets HR-direktør Cecilie Heuch tar opp i ukens Status.

Det skjer mye på pensjonsfronten for oss forsvarsansatte, både militære og sivile. I ukens Status-film er det HR-direktør Cecilie Heuch som forteller litt om hva som skjer nå og fremover.

Denne uken ble hovedsammenslutningene – KS, LO, Spekter, YS, Akademikerne og Unio – enige med Arbeids- og inkluderingsdepartementet om nye særregler rundt tidligpensjon. Fortsatt er aldersgrensen for militært ansatte 60 år, men du kan nå velge å fortsette i jobben når du fyller 60 år. Dette gjelder alle, uansett fødeår.

– For den ansatte betyr dette flere valgmuligheter. Man kan velge å fratre, eller man kan velge å bli. Og hvis man ønsker å fratre, så kan fortsette å arbeide videre i det private eller det offentlige, sier Heuch.

Samtidig betyr endringen at Forsvaret kan beholde verdifull og erfaren kompetanse enda lenger. Det blir spesielt viktig i en tid der langtidsplanen legger opp til en kraftig satsning på Forsvaret.

Så hva skjer nå?

– Vi kommer til å sette oss ned sammen med arbeidstakerorganisasjonene og Forsvarsdepartementet for å finne løsninger som gjør at arbeidstakerne kan stå lenger i jobb. Samtidig må vi finne muligheter for at vi kan oppnå en balansert alderssammensetning i Forsvaret, og også tilfredsstille operative krav, sier Heuch.

Avtalen mellom hovedsammenslutningene og regjeringen innebærer også at forkortning av pensjon når man arbeider videre etter aldersgrensen, gikk fra 1 G til 2,7 G. Dette tilsvarer rundt 335 000 kroner i dag. Det vil si at man kan tjene opptil 335 000 kroner i året uten at pensjonen reduseres. Denne delen av avtalen gjelder kun for dem som er født i 1970 eller senere. 

– Jeg har stor forståelse for at ikke alle er fornøyde med denne avtalen som nå er inngått. Noen vil mene at 2,7 G er altfor lite. Andre kjenner på at dette er brudd med de vilkårene man hadde da man begynte i Forsvaret, sier Heuch og legger til:

– Alle stedene der jeg har vært HR-sjef, har det vært kuttet i pensjon. Dette fordi pensjonsregnestykket ikke går opp når vi blir flere elder, og vi lever mye lenger.

Fortsatt gjenstår variable tillegg

HR-sjefen understreker at vi fortsatt ikke er helt i mål på avklaringer rundt pensjon. Dette gjelder saken om variable tillegg som vakt- og fartøystillegg skal være pensjonsgivende eller ikke. I fjor avgjorde lagmannsretten at slike tillegg skal være pensjonsgivende, men Statens pensjonskasse anket dommen. Saken skal behandles i Høyesterett i februar, og en avgjørelse ventes i mars.

– Så fort denne saken er avgjort, skal vi gjøre det vi kan for å finne løsninger på hvordan en større del av inntekten kan bli pensjonsgivende. Et slikt arbeid er også en del av lønns- og insentivprosjektet som er pågående nå i Forsvaret, sier Heuch og avslutter:

–  Vi arbeider for at både det som er besluttet akkurat nå, og saken om variable tillegg, til sammen vil gi de ansatte en god og forutsigbar pensjon.

Fakta: Dette er status

Status er et konsept for internkommunikasjon i Forsvaret. Det består av en ukentlig kort video der forsvarssjefen eller andre relevante ledere i Forsvaret snakker om aktuelle temaer og hendelser. Videoen finner du i toppen av artikkelen.