Emneside for GOKD3202 Grunnleggende offisers kompetanse og dannelse, ingeniør

Emnehistorikk
Studiepoeng
0
Studieår
2024
Engelsk emnetittel
Basic officers skills, engineer

Hva lærer du

Emnet "Grunnleggende offiserskompetanse og dannelse, ingeniør"(GOKD-I) inneholder en rekke militære ferdigheter som skal bedre kadettenes grunnleggende militære kompetanse og forståelse.  

Med grunnleggende offiserserskompetanse mener vi at en offiser trenger tilstrekkelig nok grunnleggende ferdigheter og kunnskap til at det ikke går utover offiserens evne til å tenke taktikk og ledelse.  

Med dannelse mener vi at evnen til å tenke som og opptre som en offiser krever modenhet og forståelse, og derfor må kadettens dannelse videreutvikles.  

Hensikten med emnets innhold er å legge til rette for at kadetten blir mer klar for offisersrollen og metoden er å øke deres grunnleggende ferdigheter og forståelse. Emnet består av to hovedtemaer. Tema 1 er grunnleggende offiserskompetanse (GOK), mens tema 2 er dannelse (D). Første hovedtema, GOK, omhandler primært å lære og/eller repetere de prioriterte bærende ferdighetene; Stridsteknikk, skyting, sanitet, samband og fysisk yteevne samt orientering (kart og kompass). Andre hovedtema, dannelse(D), inkluderer undervisning og aktiviteter som skal bidra inn i kadettens modenhet og forståelse av den militære profesjon. Takt & tone-kurs, sluttet orden og utvalgte profesjonsrelaterte seminarer er eksempler på aktiviteter som faller inn under denne delen av emnet. 

  1. Kunnskaper 

    Etter fullført emnet skal kadetten ha følgende kunnskaper: 

    • Bred kunnskap om militær idrett og trening 
    • Kan oppdatere sin kunnskap om vinterforhold og hvordan soldaten kan forberede seg på dette 
    • Har kunnskap om den militære profesjonens historie, tradisjoner og plass samfunnet i et dannelsesperspektiv  

    Ferdigheter 

    Etter å ha fullført emnet skal kadetten ha tilegnet seg følgende ferdigheter: 

    • Kan beherske teknisk og kommunikativ bruk av samband; MRR og LFR  
    • Beherske grunnleggende enkeltmannsferdigheter for å opprettholde egen stridsevne under varierende feltforhold, herunder vinterforhold 
    • Kan reflektere over egen faglig utøvelse i møte med fysisk og mental belastning under veiledning  
    • Kan anvende faglig kunnskap innen treningsteori til å planlegge og gjennomføre gruppetrening 
    • Beherske grunnleggende nærkamp, skyting og sanitet  

    Generell kompetanse 

    Etter gjennomført emne har kadetten fått styrket sin kunnskap og ferdigheter om grunnleggende militære fag og dannelse. Denne styrkingen skal gi kadetten bedre forutsetninger for å mestre rolle som offiser. Leder og taktikker.

  2. Emnet integrerer teori og praksis for å utvikle offiserers ferdigheter og kunnskaper. Aktivitetene spenner fra fysisk trening som løping og styrke, inkludert teoretisk underbygging, til faglige kurs i takt og tone, vinterutdanning, og praksis i sluttet orden. Videre inkluderer kurset sambandsopplæring, nærkampsteknikker, og skytetrening. I de avsluttende fasene fokuserer kadettene på selvstendig trening og forberedelse til eksamen, støttet av muligheten for veiledning fra idrettsinstruktører.

  3. For å bestå emnet kreves det minimum 70% deltakelse og kadettene må bestå følgende satte fysisk krav: 

    8 km pakningsløp: 58 minutter (menn), 65 minutter (kvinner)

    1RM Pullups: 10 kg (menn), 0 kg (kvinner)

    1RM Markløft: 115 kg (menn), 80 kg (kvinner)

    1RM Knebøy: 90kg (menn), 65kg (kvinner)

    1RM Benkpress: 70kg (menn), 40kg (kvinner)

  4. Der det er praktisk mulig, vil emnet følge GOKD3201 sammen med kadetter fra Bachelor-programmet i ledelse og landmakt. Når dette ikke er mulig, vil ingeniørkadettene få et eget opplegg. Hoveddelen av aktivitetene vil finne sted fra det første til det fjerde semesteret. Utdanningen innen militær idrett og trening vil derimot ikke avsluttes før i det sjette semesteret. Opplæring i treningslære og forberedelse til eksamen i det sjette semesteret vil være en gjennomgående del av de seks semestrene