Norsk English
Major Jenny Marie Kvisler Lillevold

Prest i Forsvaret

Livet som feltprest er ganske annerledes enn å være vanlig prest i Den norske kirke. Jenny Marie Kvisler Lillevold jobber som garnisonsprest på Sessvollmoen leir.

Hva går jobben din ut på?

Nå er jeg på midlertidig beordring som garnisonsprest på Sessvollmoen frem til 31. juli 2021. Her jobber jeg i en nyopprettet stilling med store muligheter til å være med å forme den nye stillingen. Det er ekstremt spennende. Denne stillingen er blant annet den eneste stillingen i Forsvaret og i det sivile samfunn der en Imam og prest jobber i samme stilling.

Jeg sitter til daglig i staben i Sambandsbataljonen, i Heggelia leir på Bardufoss. Der er jeg en del av ledelsesstøtten til bataljonssjef. Arbeidsoppgavene mine er å være rådgiver innen spørsmål som blant annet omhandler religion, kultur, etikk og ledelse.

Se alle de ledige stillingene som prest her

 

Undervisning er en stor del av arbeidshverdagen min, der jeg har ansvar for å undervise i tema som etikk og militærmakt, selvmordsforebyggende arbeid, innrykksreaksjoner og leksjoner i arbeidet mot mobbing og seksuell trakassering.

Under øvelser deltar jeg med staben, og er ellers ute i felt for å besøke soldatene når de er på alt fra skytebanen til mestringsøvelser. Min deltakelse på øvelser kan innebære alt fra å holde feltgudstjenester, bønn på linja, undervisning og sjelesorgsamtaler, til å være del av operasjonene som pågår, der vi prester kan testes i falnetjeneste med håndtering av døde etc.

Får du brukt utdanningen din i jobben din?

Jobben min er å være garnisonsprest (til vanlig bataljonsprest), en tittel som innebærer det å være prest. Det er en selvfølge at jeg får brukt store deler av utdanningen min som teolog og ordinert prest i jobben min. Det som mange derimot blir overrasket over, er hvor ulik en feltpresthverdag er fra hverdagen til en prest i Den norske kirke (DnK). De kirkelige handlingene har en mindre fremtredende rolle enn i en ordinær prestetjeneste. Den pastoralkliniske siden av presteyrket tar en større del av min arbeidshverdag, og fag som etikk, profesjonsetikk og sjelesorg er de mest sentrale fagområdene fra teologistudiet.

20200702tk_I2379.jpg
Major Jenny Marie Kvisler Lillevold er feltprest på Sessvollmoen.
 

Hvordan fikk du jobben?

Jobben jeg nå har midlertidig, søkte jeg om midlertidig beordring på, og fikk den.

Sommeren 2016 søkte jeg meg direkte til en ledig stilling som bataljonsprest i Sambandsbataljonen, i Brigade Nord på Bardufoss. Jeg ble fast tilsatt med krav om å delta på et ti uker langt kurs på Sessvollmoen og fagutdanningen på Akershus festning.

Kurset på Sessvollmoen er i regi av Forsvarets sanitet og Krigsskolen i Oslo. Her skal du gjennom grunnleggende soldatutdanning, lagførerutdanning og en forkortet ledermodul ved Krigsskolen.

Har du tips til studenter som ønsker å jobbe i bransjen du jobber i?

Ta kontakt med Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK), enten direkte eller oppsøk rekrutteringsutsendingen deres når de har stand på fakultetet. Les om FTLK på internett, og snakk med andre som enten har jobbet som feltprest, eller jobber som det fortsatt.

Min sterkeste anbefaling er å søke praksisplass i Forsvaret når det er tid for institusjonspraksis under utdannelse. I 2011 hadde jeg min praksisplass i Hæren, på Rena leir. Her fikk jeg mitt første møte med Forsvaret og rollen som feltprest. Det ga meg et unikt innsyn i Forsvaret og hva en arbeidshverdag her innebærer, samt en minnerik erfaring for livet.

DSC_0694.JPG

Videre karriereplaner, ønsker og muligheter?

Til våren skal jeg levere en masteroppgave i profesjonsetikk ved UiA.

Jeg elsker jobben min, men jeg er også veldig glad i akademia, så jeg håper på sikt å kunne kombinere en jobb som feltprest med en mulighet for å ta en PhD i etikk. 

Det er mange gode muligheter for karriereutvikling i Forsvaret, og gode ordninger for tilrettelegging av studier, med lønnede studiedager og eksamensdager. Erfaringene man gjør seg i Forsvaret er også veldig ettertraktet i det sivile. Ved å ta den grunnutdanningen vi må ha for å bli feltprest, får vi en ettertraktet ledelseserfaring fra Krigsskolen spesielt, og fra Forsvaret generelt.

Har Covid-19 påvirket jobben din? I så fall hvordan?

Jeg merker at det har vært større pågang av soldater som trenger hjelp, så Covid-19 har helt klart påvirket. Med blant annet permisjonsnekt over lengere tid er det viktig at vi hjelper til og gjør dagene litt bedre for dem for å bygge en sterk psykisk helse. Noe av det vi har gjort er forsterket velferdstilbudet på leir. Velferden har hatt mange gode og ulike tilbud, der jeg har fått være heldig å delta med noen aktiviteter sammen med min presteassisten. Med blant annet en digital julekalender og en Lucia-feiring. 

Vi har ofte en rolle som er tydeligere definert i krise og krig, enn i fredstid, men som i disse tider kanskje har blitt synligere for flere som har trengt vår støtte. 

Soldater som skal trenes for å dra ut i krig, må ha det bra med seg selv og ha gode verdier, og der utgjør vi som tros-og livssynspersonell en viktig rolle i arbeidet med dette.