Left to right: President Volodymyr Zelenskyy (Ukraine) with NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Et historisk toppmøte for NATO

Det har vært en viktig forsvars- og sikkerhetspolitisk uke for NATO og Norge. Slik påvirker de politiske beslutningene Forsvaret.

Statsledere fra NATO-land og partnerland som Ukraina, Sør-Korea og Australia deltok tirsdag og onsdag på NATO-toppmøtet i Litauens hovedstad Vilnius. I lys av den pågående krigen i Ukraina, har interessen rundt toppmøtet vært historisk høy.

– Dette blir det viktigste Nato-toppmøtet i vår tid. Vi vedtar et historisk løft for NATOs kollektive forsvarsevne med regionale forsvarsplaner som er oppdatert for første gang siden den kalde krigen, sa statsminister Jonas Gahr Støre da møtet startet.

Fortsetter NATO-styrke

Sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram ankom statsministeren Litauen dagen i forveien for å møte den norske styrken i Rukla, ni mil nordvest for hovedstaden. Forsvaret har 150 soldater på plass i landet, som del av eFP – NATOs forsterkede nærvær i alliansens østlige deler. Der kunngjorde statsministeren og forsvarsministeren at det norske NATO-bidraget blir stående i Litauen ut 2024.

– Dette er et av våre viktigste militære bidrag til det internasjonale samfunnet akkurat nå, og det er også vårt største styrkebidrag i utlandet. Jeg er svært glad for at vi kan videreføre dette ut 2024, sa forsvarsministeren.

Beslutninger som berører Forsvaret

  • F-16-opplæring til Ukrainas luftforsvar
    Norge slutter seg til en flernasjonal koalisjon som skal trene opp det ukrainske luftforsvaret i bruk og vedlikehold av F-16 jagerfly. Opptreningen starter i august og skal foregå i Danmark.
  • Medisinsk luftevakuering
    Norge forlenger luftevakueringsbidraget til ut februar 2024. Til nå har Norge fløyet over 1500 ukrainske pasienter og pårørende til sykehus i Norge og ellers i Europa. Det skjer blant annet med støtte fra medisinsk personell i og på beredskap for Forsvarets sanitet.
  • Ekstra donasjoner og midler
    Norge fortsetter sine donasjoner til Ukraina og bidrar blant annet med 1000 nye norske dronesett av typen Black Hornet, flere feltrasjoner og en ekstra NASAMS-støttepakke med to ekstra ildledningssentraler, to utskytingsenheter og reservedeler.
  • NATO-styrke ut 2024
    Det norske styrkebidraget til NATOs forsterkede nærvær i Litauen blir forlenget ut 2024. Bidraget kommer fra Hærens Brigade Nord og består av rundt 150 personell.

Norden samles

Dette var Finlands første toppmøte som fullverdig medlem. Kvelden før toppmøtet ble det også klart at Tyrkia sier ja til at de formelt vil godkjenne svensk medlemskap i NATO.

– Det er viktig, positivt og gledelig. Et samlet Norden i NATO vil gjøre alliansen sterkere og Norden tryggere, sier Støre.

Øker støtten til Ukraina

Også Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, var til stede under toppmøtet. Der kunne han se at Alliansen vedtok fortsatt omfattende støtte til Ukraina, og en forenklet vei til medlemskap i alliansen.

Norge besluttet å utvide sin støtte til Ukraina med 2,5 milliarder kroner, til 10 milliarder kroner i år. Dette skjer gjennom Nansen-programmet. Les mer om dette på regjeringens nettsider.