Norsk English
Innsatsstyrke Claymore benytter Black Hornet drone under styrkebeskyttelse av Hærens kampluftvern under øvelse Nordic Response 2024.

Hva er operativt nyttig?

De senere årene har Heimevernet jobbet med å styrke situasjonsforståelsen ved hjelp av teknologi. I tillegg er det en rekke andre utviklingsprosjekter på gang.

– Enhver militær organisasjon må kjenne sin egen virksomhet og bidra i egen utvikling.

Det mener iallfall Alf Birger Enger, som jobber som sjef utvikling (G-10) i Heimevernsstaben. Jobben hans er å omsette sjef Heimevernets tanker til produkt eller handling.

– Det er alltid slik at når man driver utvikling, så har vi eksperter som kan hjelpe til, men de er ikke eksperter på det HV driver med. Det er det vi som er. Alt fra soldaten som tar grop til sjefene som tar en beslutning. Utvikling kan gi oss verktøy som gjør jobben vår enklere eller at vi får større effekt. Jeg tror det viktigste bidraget mitt som sjef for utvikling i Heimevernet er militær virksomhetsforståelse. Det viktigste når vi utvikler er alltid å ha i bakhodet: hva skal vi bruke tingene til? Hva skal vi oppnå? Det er ikke alt som er teknisk mulig som er operativt nyttig, forteller Enger.

20230316_TE-4Z6A9240.jpg

Har utviklingsarbeidet skiftet kurs etter Russlands invasjonen av Ukraina?

– Vi følger med på det som skjer på teknologifronten. Men vi var allerede på god vei og har ikke gjort store endringer. I HV driver vi med territorielle operasjoner, som vi deler opp i fire elementer. Situasjonsforståelse, evne til å beskytte, evne til å bekjempe og evne til samvirke, forklarer Enger.

– Utvikling kan gi oss verktøy som gjør jobben vår enklere eller at vi får større effekt.

Alf Birger Enger

For noen år tilbake startet Heimevernet med å forbedre situasjonsforståelsen. Målet her er at HV kan hente og dele informasjon med andre militære avdelinger og andre aktører i totalforsvaret.

– Vi startet med dataløsninger hvor sjef HV er systemeier. Norsk taktisk informasjonssystem ugradert (NOR-TI-U) og Norsk taktisk informasjonssystem begrenset (NOR-TI-B). Dette er 

20240410-IS_7218.jpg

dataløsninger som gjør det lettere for HV-områdene å sende og motta data. Det var grunnlaget for Warfighter Sensor Observation System (WaSOS). Det er et verktøy for rapportering av observasjoner. WaSOS gjøre det enkelt å flytte kritiske observasjoner fra mobil til ledelsen på en oversiktlig måte. Det vil si at hvis HV-soldater på vaktpost observerer noe mistenkelig, tar det ikke mange sekunder før området og eventuelt HV-distriktet får beskjed, sier Alf Birger Enger.

Håpet på sikt er at de andre avdelingene i Forsvaret også kan bruke disse systemene, for eksempel innenfor vakt og sikring. Da bidrar alle til samme situasjonsforståelse.

– Vi har også demonstrert sammenkoblingsløsninger som gjør at for eksempel statsforvalteren kan se vårt militære situasjonsbilde på sine løsninger når vi skal jobbe sammen. Dette kan være en viktig brikke i å bygge situasjonsforståelse i totalforsvaret, sier Enger.

20230313_TE-4Z6A8968.jpg

Heimevernet har også utviklingsprosjekt innen beskytt og bekjemp.

– Nå trenger vi at politikerne bestemmer seg for ambisjonsnivået HV skal ha innen beskyttelse og bekjempelse. HV kan ikke kjøpe 120 mm bombekaster, luftvern eller panserbekjempelsesvåpen, hvis ikke det er en politisk ambisjon at HV skal ha det, forklarer Enger.

Heimevernet må også ha noe som gir beskyttelse fra lufta.

– Når det gjelder Counter Unmanned Aerial System (C-UAS), er vi på et godt spor. Etter spesialstyrkene så er faktisk Heimevernet de eneste som har et anskaffelsesprosjekt som er i gang med å levere. C-UAS kan brukes til langt mer enn å bekjempe droner. Rett plassert i terrenget kan det for eksempel brukes til å overvåke relativt store geografiske områder både til lands og til sjøs. Med de rette sensorene kan vi se eller høre aktivitet i terreng eller på sjø på lang avstand både i lys og mørke, avslutter Alf Birger Enger.