55_Tail_Heroes_001_UPDATED-norwegian-fly

Reiser, pendling og flytting

Tjenestereiser og informasjon til deg som pendler eller må flytte.

Reiseforsikring og «røde land»

Skilt på Gardermoen flyplassSign at Gardermoen airport

Forsvaret har inngått avtale med Europeiske om en tilleggsforsikring i forbindelse med tjenestereise til «røde land». Hensikten med forsikringen er å sikre dekkende helsehjelp der private reiseforsikringer ikke gjelder fordi reisen ikke følger UDs reiseråd. Forsikringen erstatter ikke erstatnings- og forsikringsordningene i særavtalen, men skal sikre deg økonomisk dekning ved behandling av skade eller sykdom.

  1. Du må være ansatt i Forsvaret, ha bosted i Norden, være registrert i folkeregisteret og være medlem av folketrygden (Norge).

    NB! Er du bosatt utenfor Norden og medlem av folketrygden når du skal på tjenestereise til nytt utland, er du per 1. januar 2021 ikke dekket av denne avtalen, men det jobbes for å få til en løsning.

    Forsvarets avtale med Europeiske reiseforsikring dekker kun tjenestereise og det som defineres som naturlig fritid som er kveld og helg. Det betyr at hvis du er på tjenestereise under 10 måneder i utlandet, og i denne perioden skal ha noen fridager, så vil ikke forsikringen dekke disse fridagene.
    Er du ikke medlem av folketrygden må du selv undersøke mulighetene for å få frivillig medlemskap (nav.no) og gå i dialog med arbeidsgiver for å skaffe deg en reiseforsikring. Kostnadene føres på reiseregningen når reisen er gjennomført.

  2. For reiser i EØS skal du ha Europeisk helsetrygdkort. Er tjenestereisen godkjent til et område med høyt smittetrykk eller det er konkret vurdert mangelfullt helsetilbud der du skal oppholde deg, kan reiseforsikringen likevel tegnes for reiser i EØS.

    Reiser du på tjenestereise utenfor EØS-landene må du benytte denne tilleggsforsikringen fra Europeiske. NB! Storbritannia er ikke en del av EU/EØS og regnes som land utenfor EØS-landene.

    Er du beordret på tjenestereise til USA med varighet over 70 dager kan du få helseforsikringskort fra Optum med bakgrunn i beordringen. I disse tilfellene kan du tegne tilleggsforsikringen fra Europeiske reiseforsikring på reisen til og fra USA.

    Skal du ut i PE-tjeneste må du gå inn på helsenorge.no og skaffe deg bekreftelse på helserettigheter. I enkelte land er det inngått samarbeidsavtaler med forsikringsselskaper. Forvaltningskontorene har oversikt over dette. Grunnlaget finnes i folketrygdloven § 5-24.

  3. For å benytte forsikringen må du før du reiser:

    1. Last ned digitalt forsikringskort (åpne kortet i «Wallet»-appen på iPhone eller annet alternativ om du har Android, som «Pass2U Wallet»)
    2. Ta med bekreftelse (Word-dokument) på at forsikringen også dekker medisinsk behandling relatert til covid-19
Bruk rammeavtaler
Tjenestereiser skal alltid foretas på statens rimeligste reisemåte. Ved bestilling av tjenestereiser skal du bruke Forsvarets rammeavtaler. Bruk av egen bil på tjenestereise skal alltid forhåndsgodkjennes.
Reiseoppgjør
Normalt utbetales reiseoppgjør to ganger per uke. Reiseoppgjøret utbetales med forskuddstrekk for skatt, og fremkommer på reiseslippen med egen linje som «Skattetrekk reise».

Hvor skal du reise?

  1. En innenlandsreise er pålagte eller godkjente reiser i Norge, Svalbard, Bjørnøya, Hopen og Jan Mayen og til Antarktis og biland, som er områder underlagt norsk kontroll.

    Du får kostgodtgjørelse for reiser over 15 kilometer og som varer utover 6 timer.

    Gjeldende satser

    Kostgodtgjørelse ved innenlandsreiser uten overnatting:

    • Reise inntil 6 timer: kr 0,–
    • Reise fra og med 6 timer til og med 12 timer: kr 369,–
    • Reise over 12 timer: kr 686,–

    Med overnatting

    Nattillegg for innenlandsreiser gjelder hvis du overnatter i privat bolig (f.eks. hos familie eller bekjente) og hvis militær overnatting ikke kan tilbys. Du får ikke nattillegg om du overnatter i egen bolig eller hytte.

    Kostgodtgjørelse med overnatting (reisen varer minst 5 timer mellom 22.00 og 06.00):

    • Reise over 12 timer: kr 940,–
    • Nattillegg: kr 435,–
    • Kilometergodtgjørelse bil: kr 4,90 per km

    I siste døgn av reise med overnatting gjelder sats etter varighet som for reise uten overnatting.

  2. En utenlandsreise er en reise utenfor Norge, av ikke fast karakter, som er pålagt eller godkjent av arbeidsgiver. Reiser til utlandet skal godkjennes av BRA-/DIF-sjef.

    Kompensasjonstillegg

    På alle tjenestereiser til utlandet får du et kompensasjonstillegg på kr 614,– per døgn utover 12 timer. Er du 12 timer eller mer inn i nytt døgn på reisen regnes det som et helt døgn. Registrerer tillegget på reiseregningen med utgiftstype «Kompensasjonstillegg utland».

    Kostgodtgjørelse

    Ved overnatting og opphold i Norge i mer enn 12 timer før avreise (alternativt i forbindelse med retur fra utlandet) får du norsk kostgodtgjørelse for det døgnet.

    Reiser du i utlandet, beregnes kost ut fra oppdragsstedet. Reiser du gjennom flere land beregnes kost ut fra det stedet du oppholdt deg lengst i løpet av 24 timer.

    Gjeldende satser

    • Reiser inntil 6 timer: kr 0,-
    • Reise fra og med 6 timer og inntil 12 timer: 50 % av landets kostsats
    • Reise fra og med 12 timer og med overnatting: full kostsats for vedkommende land

    Se Statens personalhåndbok for gjeldende kostsatser for enkeltland.

    Tips i utlandet

    Som hovedregel skal det ikke utbetales tips for statens regning. Det er ingenting i veien for at du selv velger å gi tips, men dette dekkes da privat.

    Reise over 28 dager

    Skal du reise og oppholde deg i utlandet i mer enn 28 dager i forbindelse med kurs eller oppdrag i utlandet, skal du opprette reisen selv i FIF. Følg prosedyren på Forsvarets intranett.

    Kostgodtgjørelsen på reiser i utlandet reduseres med 25 % fra og med reisedag 29.

  3. Gjelder både innenlands- og utenlandsreiser. Når ett eller flere måltider er dekket av oppdragsgiver, arrangør eller vertskap, skal det føres fradrag for kost. For eksempel skal fradrag for kost på hotell føres selv om du velger å spise frokost er annet sted.

    Fradraget beregnes slik av gjeldende sats for reisen:

    • Frokost: 20 %
    • Lunsj: 30 %
    • Middag: 50 %

    Skattefrie beløp

    Skatteetaten har fastsatt egne satser for skattefri ytelse på reise. For eksempel er det forskjell på hvor mye av kostsatsen som er skattefritt ved overnatting på hotell og militær innkvartering. Satsene gjelder både innland og utland:

    • Dagsreiser med varighet 6–12 timer: kr 200,–
    • Dagsreiser med varighet over 12 timer: kr 400,–
    • Overnatting hotell*: kr 658,–
    • Overnatting uten kokemulighet: kr 400,–
    • Overnatting med kokemulighet: kr 102,–

    * For arbeidstaker som bor på hotell med frokost inkludert, reduseres hotellsatsen med 20 prosent til kr 526,–.

    Skattepliktig beløp

    Differansen mellom kostsatsen og skattefritt beløp er skattepliktig. Skatt blir trukket på reiseoppgjøret (via reiseregning), men vises også på lønnsslippen som «8180 Kostdøgn Tjen trekkpl.».