
Bachelor i ingeniørfag - elektro og automasjon
Har du relevant fagbrev innenfor elektrofag? Ønsker du å jobbe med avanserte tekniske systemer på de mest komplekse fartøyene i landet? Med denne bachelorutdanningen får du en militær profesjonsutdanning med særlig innretning mot tekniske og maritime fag
Om utdanningen
Bachelorstudiet i ingeniørfag – Elektro/automasjon er en militær profesjonsutdanning som forbereder studentene til å tjenestegjøre som spesialister på midlere og høyere nivå i Sjøforsvaret og Forsvaret, under fred, krise og krig. Utdanningen kombinerer håndverkerkompetanse med ingeniørkompetanse, og gir studentene et grunnlag for videre sivil og militær utdanning. Studiet gir et høyt kompetansenivå innenfor relevante fagområder som grunnleggende realfag og tekniske programfag. Fag som har å gjøre med fartøyets overlevelsesevne, havaribekjempelse er vektlagt – som fartøyets elektromagnetiske signatur, kraftforsyning og automatisering. Verkstedopplæring inngår som en del av utdanningen.
Bachelorstudiet tilfredsstiller kravene i Forskrift om rammeplan for ingeniørutdanninger. I tillegg er Bachelor i ingeniørfag - Elektro/Automasjon en sertifikatgivende utdanning, der henvisning i studieplan, emneplaner og aktiviteter gjennomføres for å dekke reguleringer gitt i STCW-konvensjonen av 1978 med tillegg av 2010 og forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk; FOR 2011-12-22 nr. 15235.
Deler av denne utdanningen gir deg en bachelorgrad på 180 studiepoeng. I tillegg vil du ta flere studiepoenggivende emner som vil fremgå på karakterutskriften ved endt studie. Utdanningen inneholder også befalsutdanning, som gjennomføres ved Befalsskolen på Kjevik.
Bachelorutdanningen er normert til tre år, men utvides med ettårig forkurs ingeniør for kandidater som ikke tilfredsstiller opptakskravene om generell studiekompetanse med fordypning i R1, R2 og Fy1 ved søknadstidspunkt. Total utdanningslengde for kandidater som gjennomfører forkurs i regi av Forsvaret før oppstart på bachelorløpet vil bli fire år (1+3).
Forkurs ingeniør har oppstart august 2025 og gjennomføres ved Sjøkrigsskolen i Bergen. Selve bachelorutdanningen vil ha første gjennomføring august 2026 og gjennomføres ved Sjøkrigsskolen.
FKI er spesielt tilrettelagt for personer med yrkesutdanning og praksis, men som mangler generell studiekompetanse og/eller fordypning i realfag fra videregående skole. Forkurset gir ikke generell studiekompetanse. Det kvalifiserer søkeren kun til opptak på ingeniørutdanningen. Mye av innholdet i forkurset sammenfaller med emner og fordypningsfag i videregående skole. I hvert emne er noe lagt til og noe er fjernet slik at emnene gir mest mulig grunnlag for teknologiske studier. Studiet krever mye arbeid og god motivasjon.
Forkurset består i dag av følgende emner:
- Matematikk
- Fysikk
- Norsk
- Engelsk
- Teknologi og samfunn
Krav til søker
- Norsk statsborgerskap
- God vandel og personlig egnethet
- Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fy1
- eller generell studiekompetanse og et halvårlig realfagskurs med fordypning i matematikk og fysikk
- eller ettårig forkurs beregnet for treårig ingeniørutdanning og integrerte masterstudier i teknologiske fag
- eller nyere teknisk fagskoleutdanning og dokumentert realfagskompetanse tilsvarende R1, R2 og FY1 Ha bestått sesjon med minimum karakter 5 på teoritesten (allment evnenivå) - Fagbrev elektriker eller tilsvarende
- Gjennomført Forsvarets rekruttutdanning eller tilsvarende
- Bestått sesjon med minimum karakter 5 på teoritesten (allment evnenivå).
- Tilfredsstiller fysiske minstekravfor utdanningen med minimum karakter 5
- Tilfredsstille helsekrav, og må helsemessig kunne skikkes for ansettelse og internasjonale operasjoner (Intops A)
- Kan sikkerhetsklareres til hemmelig
- Som hovedregel kan du ikke ha deltatt på mer enn to opptak til FOS.
Utdanningen gir deg
- En bachelor i ingeniørfag
- Utdanning som etter endt fartstid gir deg sivile sertifikater som elektroteknisk offiser (ETO)
- Befalsutdanning
- Du vil arbeide med tekniske problemer innenfor det maritime området generelt og spesifikt innen fagfeltet elektro og automasjon
- Du vil få dybdeforståelse i drift og vedlikehold av skipselektriske anlegg
- Du er sikret fast jobb i Forsvaret etter bestått utdanning
- Pliktår tilsvarende utdanningens lengde
- Gratis kost og losji samt tjenestetillegg (1G) under studiet. Du trenger ikke studielån
- En variert skolehverdag med både praksis og teori
- Studiet kvalifiserer også til relevant videre utdanning ved sivile universiteter i Norge og utlandet.
Studiets oppbygning
-
Elektro og automasjon start 2026
1. studieår Høst 2026 / Vår 2027
Valgfritt emne
Emne over flere semester
1. semester
2. semester
Elektro og automasjon start 20262. studieår Høst 2027 / Vår 2028
Valgfritt emne
Emne over flere semester
3. semester
4. semester
Elektro og automasjon start 20263. studieår Høst 2028 / Vår 2029
Valgfritt emne
Emne over flere semester
5. semester
6. semester