Bachelor i ingeniørfag - telematikk
Er du klar for å ta steget inn i en spennende karriere med en toppmoderne soldat-, ingeniør- og lederutdanning innen IKT og cybersikkerhet? Lær å styrke og muliggjøre militære operasjoner med banebrytende digital teknologi og beskytte kritiske informasjonssystemer mot avanserte trusler.
Er du klar for å ta steget inn i en karriere der du jobber med teknologi som former fremtiden? Med en bachelor i ingeniørfag, studieretning telematikk, får du muligheten til å jobbe med avanserte og komplekse systemer som er avgjørende for moderne operasjoner. Utdanningen gir deg ikke bare teknisk kompetanse, men også en fremtidsrettet soldat-, leder- og ingeniørutdanning som gjør deg ettertraktet i alle avdelinger i Forsvaret.
Om utdanningen
Gjennom profesjonsutdanningen ved Cyberingeniørskolen får du en solid ingeniørutdanning i elektrofag, med spesialisering i telematikk – fagområdet som kobler sammen maskiner, mennesker og systemer på tvers av digitale plattformer. Som student blir du også beskikket til befal i Forsvarets spesialistkorps, noe som gir deg en unik mulighet til å kombinere teknisk dyktighet med lederskap i en spennende og utfordrende karrierevei.
Utdanningen varer i tre år, og i løpet av den tiden vil du utvikle ferdigheter som gjør deg til en sentral aktør i Forsvaret. Du lærer å bruke digital teknologi til å understøtte operasjoner på alle krigføringsdomener – enten det er på land, til sjøs, i luften, i cyberrommet eller i verdensrommet. Etter endt utdanning vil du være en ettertraktet ekspert, klar til å ta ansvar og gjøre en forskjell i hvordan Forsvaret bruker teknologi for å oppnå sine mål. Cyberingeniørskolen leverer befal direkte til Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Cyberforsvaret, Forsvarets spesialstyrker og Etterretningstjenesten.
Er du klar til å ta utfordringen og bli en del av fremtidens digitale krigføring? Søk i dag, og bli en nøkkelperson i å forme morgendagens Forsvar!
Krav til søker
- Norsk statsborgerskap
- God vandel og personlig egnet
- Det er ingen øvre aldersgrense til Forsvarets bachelorutdanninger, men det understrekes at de fysiske kravene må bestås. Du må være fylt 18 år ved oppstart av FOS.
- Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fy1
- eller generell studiekompetanse og et halvårlig realfagskurs med fordypning i matematikk og fysikk
- eller 1 årig forkurs beregnet for 3-årig ingeniørutdanning og integrerte masterstudier i teknologiske fag.
- eller nyere teknisk fagskoleutdanning og dokumentert realfagskompetanse tilsvarende R1, R2 og FY1 - Bestått sesjon med minimum karakter 5 på teoritesten (allment evnenivå).
- Du kan søke selv om du ikke har vært på sesjon. Da sørger vi for å kalle deg inn til sesjon etter at søknaden din er behandlet, dersom du ellers blir funnet kvalifisert
- Tilfredsstiller fysiske minstekrav for utdanningen med minimum karakter 5
- Tilfredsstille helsekrav, og må helsemessig kunne skikkes for ansettelse og internasjonale operasjoner (Intops A)
- Kan sikkerhetsklareres til strengt hemmelig
- Som hovedregel kan du ikke ha deltatt på mer enn to opptak til FOS
Utdanningen gir deg
-
En ingeniørutdanning med høy akademisk kvalitet
-
Du kan jobbe på alt fra et sjøfartøy eller en flyskvadron, til spesialstyrkene eller i grensevakten
-
Du er sikret fast jobb i Forsvaret etter bestått utdanning
-
Pliktår tilsvarende utdanningens lengde
-
Gratis kost og losji, 1G (tjenestetillegg). Du behøver ikke studielån
-
En variert skolehverdag med både praksis og teori
-
Du kan bygge på utdanningen din både sivilt og militært:
-
I Forsvaret er denne utdanningen ettertraktet i alle avdelinger
-
Studiet kvalifiserer også til opptak ved masterstudier ved sivile universiteter i Norge og utlandet
Læringsutbytte for befalsutdanningsdelen
-
Etter fullført studium kan/har kandidaten
-
bred kunnskap som gir et helhetlig systemperspektiv på ingeniørfaget, med fordypning i elektroingeniørfaget. Kandidaten har kunnskap om elektriske og magnetiske felt, elektriske komponenter, kretser og systemer. Kandidaten har kunnskap om programvareutvikling, samt prinsipper for oppbygning og arkitektur for datasystemer og nettverk. Kandidaten har kunnskap om informasjons- og kommunikasjonsteknologi og cyberoperasjoner i en militær kontekst
-
grunnleggende kunnskaper innen matematikk, naturvitenskap - herunder elektromagnetisme - og relevante samfunns- og økonomifag og om hvordan disse kan integreres i elektrofaglig problemløsning.
-
kunnskap om teknologiens historie og utvikling med vekt på elektro-, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, cyberingeniørens rolle i Forsvaret og i samfunnet, ledelse av militære Communication and Information Systems (CIS) støtte og cyberoperasjoner, cybermakt og konsekvenser av utvikling og anvendelse av teknologi.
-
kjennskap til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor sitt fagområde, samt relevante metoder og arbeidsmåter innenfor elektro-, informasjons- og kommunikasjonsteknologifaget.
-
oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet, både gjennom informasjonsinnhenting og kontakt med relevante avdelinger i Forsvaret, fagmiljøer og praksis.
-
kunnskap om soldat og leder i den militære profesjon. Herunder forstå hva som kreves av fysisk og mental robusthet, vite om historisk utvikling, organisasjonsstruktur, direktiver, retningslinjer, sikkerhetsbestemmelser og sentrale teorier.
-
-
Etter fullført studium kan/har kandidaten
-
anvende kunnskap og relevante resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger innenfor elektro-, informasjons- og kommunikasjonsteknologifaget og begrunne sine valg.
-
anvende fagrelevant programvare, har bred ingeniørfaglig digital kompetanse og grunnleggende, relevante programmeringsferdigheter.
-
arbeide i relevante laboratorier og behersker målemetoder, feilsøkingsmetodikk, instrumenter, samt andre relevante metoder og verktøy som grunnlag for målrettet og innovativt arbeid.
-
finne, planlegge, koordinere og gjennomføre konfigurasjon, installasjon, drift, forsvar av nettverk og informasjonsinfrastruktur, og andre ingeniørfaglige prosjekter, forsøk og eksperimenter, både selvstendig og i team.
-
finne, vurdere, bruke og henvise til informasjon og fagstoff og framstille dette slik at det belyser en problemstilling.
-
kan gjennomføre utvikling, kvalitetssikring og realisering av bærekraftige produkter, systemer og løsninger, til Forsvarets og samfunnets nytte. Kandidaten kan dessuten bidra til nytenkning, innovative og effektive løsninger, også under stressede situasjoner og ved mangel på ressurser.
-
utføre rollen som soldat i lagsrammen. Herunder opprettholde egen stridsevne under varierende feltforhold, kunne trene seg selv og andre samt utføre relevante teknikker og prosedyrer som enkeltmann.
-
gjennomføre plan og beslutningsprosess på lagsnivå og etterleve kravene som stilles til militære ledere. Ha et bevisst forhold til egen lederatferd og hvordan dette påvirker andre, samt kunne utvikle denne videre.
-
-
Etter fullført studium kan/har kandidaten
-
utøve sin profesjon innenfor en militær infrastruktur, hvor særskilte krav stilles, som forsvarbarhet, tilgjengelighet, pålitelighet, fysisk robusthet og mobilitet. Kandidaten forstår hvordan profesjonen utøves hensiktsmessig i relasjon til mennesker og ulike kulturer. Kandidaten har grunnleggende innsikt i miljømessige, helsemessige, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser av profesjonsutøvelsen og kan sette disse i et etisk perspektiv og et livsløpsperspektiv.
-
identifisere sikkerhets-, sårbarhets-, personverns- og datasikkerhetsaspekter i produkter og systemer som anvender IKT.
-
formidle elektrofaglig og informasjonsteknologisk kunnskap til ulike målgrupper både i og utenfor Forsvaret, skriftlig og muntlig på norsk og engelsk og kan bidra til å synliggjøre denne teknologiens betydning, konsekvens og operative effekt.
-
reflektere over, og utvikle, egen faglig utøvelse som cyberingeniør og leder i team og i en tverrfaglig sammenheng, samt tilpasse egen faglig utøvelse til den aktuelle arbeidssituasjon. Kandidaten er bevisst sitt etiske og holdningsmessige ansvar ved håndtering av høygradert informasjon.
-
bidra til utvikling av god praksis gjennom å delta i faglige diskusjoner innenfor fagområdet og dele sine kunnskaper og erfaringer med andre.
-
et bevisst forhold til Forsvarets kjerneverdier og beherske etterlevelse av disse i praksis.
-
Studiets oppbygning
-
Cybermilitær befalsutdanning - oppstart høst 2022
1. studieår Høst 2022 / Vår 2023
Valgfritt emne
Emne over flere semester
1. semester
2. semester
Cybermilitær befalsutdanning - oppstart høst 20222. studieår Høst 2023 / Vår 2024
Valgfritt emne
Emne over flere semester
3. semester
4. semester
Cybermilitær befalsutdanning - oppstart høst 20223. studieår Høst 2024 / Vår 2025
Valgfritt emne
Emne over flere semester
5. semester
6. semester
-
Bachelor i ingeniørfag, telematikk 2024
1. studieår Høst 2024 / Vår 2025
Valgfritt emne
Emne over flere semester
1. semester
2. semester
Bachelor i ingeniørfag, telematikk 20242. studieår Høst 2025 / Vår 2026
Valgfritt emne
Emne over flere semester
3. semester
4. semester
Bachelor i ingeniørfag, telematikk 20243. studieår Høst 2026 / Vår 2027
Valgfritt emne
Emne over flere semester
5. semester
VåpentjenesteCBU1503 0Militær idrett og treningCBU1504 0LederutviklingCBU1505 0Praksisarena cyberingeniørCBU3501 0Rolle og kommunikasjon 1ING3501 5SignalbehandlingING3504 10Statistikk og økonomiING3505 10Militær informasjonsinfrastrukturING3508 5Militære IKT-systemerING3509 10CyberoperasjonerING3510 106. semester